Dům Hugo Haase na Biskupské prošel rekonstrukcí, budou v něm luxusní byty

Brno, 24. listopadu 2011 – Dlouhá léta chátral v Brně na Biskupské ulici dům, v němž strávil část svého života herec Hugo Haas. Jeho rekonstrukce se nakonec ve spolupráci s památkáři chopil soukromý investor, který objekt proměnil v rezidenční bytový dům s exkluzivními byty.  V mládí po těch chodbách chodili bratři Pavel a Hugo Haasovi, nyní budou mít stejnou příležitost noví obyvatelé Rezidence Biskupská 8. Po téměř rok trvající rekonstrukci by se měl do sto let starého domu vrátit každodenní ruch.

Rezidence-biskupska-8-01

„Několik posledních let byl tento dům neobydlený a postupně chátral. Rozhodli jsme se proto mu vrátit původní lesk a nabídnout našim klientům nejen lukrativní adresu, ale i kus brněnské historie. Vždyť dům leží v historickém centru města, jen pár kroků od katedrály na Petrově nebo Šilingrova náměstí,“ říká zástupce investora Marek Karvaj ze společnosti Real-Treuhand Reality a.s. Přibližně měsíc před kolaudací je již část ze čtyřiadvaceti exkluzivně vybavených bytů prodaná, noví majitelé by se měli stěhovat na začátku příštího roku.

Rezidence-biskupska-8-03

Na rekonstrukci historicky cenného domu úzkostlivě dohlíželi brněnští památkáři. Kromě jiného doporučili i změnit barvu fasády. „Průzkumem bylo zjištěno, že původní barvou není ta typicky známá zelená, ale smetanově šedá. Abychom zachovali historický ráz domu, rozhodli jsme pro návrat k šedé barvě. Podobně jsme postupovali například i u oken, která jsou věrnou replikou těch původních,“ dodává Karvaj. I díky úzké spolupráci památkářů s architektkou Vlastou Loutockou získal projekt Rezidence Biskupská 8 Cenu architektů a jednu z cen odborné poroty v soutěži Realitní projekt roku 2011. K jeho atraktivitě navíc přispívají terasy v nejvyšším patře, které nabízí unikátní výhled na Brno.

Rezidence-biskupska-8-02

Dům číslo osm na Biskupské ulici byl postaven již na počátku 20. století na tehdejším Františkově, dnes Denisových sadech. Část svého života v domě strávili bratři Haasovi – známý český herec Hugo a světově uznávaný skladatel Pavel. Oba na domě dodnes připomíná pamětní tabule.

O společnosti Real-Treuhand Reality
Real-Treuhand Reality a.s. je součástí realitního holdingu Real-Treuhand Management GmbH, který zastřešuje jedenáct specializovaných firem. Jako dceřiná společnost Raiffeisenlandesbank Oberösterreich může Real-Treuhand nabídnout ekonomické zázemí a kompetence největší regionální banky v Rakousku. Real-Treuhand rozvíjí a realizuje projekty všech velikostí, od řadového domu až po výstavbu nové městské čtvrti. V České republice působí od roku 1992. Více informací o společnosti na webu www.rt-reality.cz.

(red), foto: Real-Treuhand Reality a Kryštof Turek


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...