Nesehnutí napadli stavbu bytových domů v Líšni, developer je prý buduje načerno

Brno, 2. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - V brněnské Líšni v Horníkově ulici začala na místě pokáceného borového háje stavba bytových domů, na které údajně nemá investor Net Development stavební povolení. Ve středu to řekl Lukáš Lyer z brněnské organizace Nesehnutí.

stavba2-250

"Investor se ohání pouze certifikátem autorizovaného inspektora Milana Teigisera, jehož platnost však nyní teprve posuzuje ministerstvo pro místní rozvoj," řekl Lyer.

Stejný inspektor, který povolil kontroverzní stavbu Bauhausu v Ivanovicích, podle Lyera i v Líšni ignoroval sousedy a certifikát navzdory jejich stanovisku vydal. "Porušil tím stavební zákon. Nyní porušuje zákon investor a využívá nečinnosti ministerstva. To neřeší jednotlivé případy podezřelých certifikátů ani nedostatky v legislativě, které umožňují rozmach nezákonné výstavby v zemi," poznamenal Lyer.

O spuštění stavby domů v Horníkově ulici informuje na svých stránkách sám investor, společnost Net Development. Zaštiťuje se certifikátem od autorizovaného inspektora Milana Teigisera, známého kromě projektu Bauhausu v Brně-Ivanovicích i z kauzy spojené se stavbou výškových domů v Praze na Pankráci.

"Vydaný certifikát pro líšeňskou Horníkovu ulici byl napaden žalobou, kterou Městský soud v Praze vyhodnotil jako odvolání a postoupil ministerstvu pro místní rozvoj. Tím ministerstvu přiřkl roli odvolacího orgánu ve věcech certifikátů autorizovaných inspektorů," řekla Sandra Podskalská z advokátní kanceláře Šikola a partneři.

"Ministerstvo by mělo o tomto odvolání rozhodnout, případně může podat kompetenční žalobu, pokud se svou rolí odvolacího orgánu nesouhlasí. Každopádně by ale mělo v této situaci konat. Již od června je však nečinné," dodala advokátka.

Ivana Kozubíková z vedení brněnské společnosti Net Development označila informace Nesehnutí za nepřesné a nepravdivé. "Více se k věci vyjádří během dne majitel společnosti," dodala.

Spuštění údajné černé stavby v Brně-Líšni je podle aktivistů z Nesehnutí další ukázkou, že stavební zákon umožňuje investorům obcházet úřady i veřejnost. Ministerstvo pro místní rozvoj podle nich nezvládá krizovou situaci, kdy se po České republice rozmáhá nezákonná výstavba s pokoutně vydanými certifikáty.

"Ministr Jankovský a jeho náměstek Kalous by měli neudržitelnou situaci s divokým vydáváním stavebních certifikátů v České republice konečně začít řešit," tvrdí Lyer. Podle něj kromě tohoto případu leží na ministerstvu již dva roky několik desítek stížností ze strany veřejnosti i obcí na práci autorizovaných inspektorů. "Téměř nulovou aktivitou při řešení stížností ministerstvo napomáhá tomu, že u nás přibývá nelegálních staveb," poznamenal Lyer. Podle něj v Česku stále chybí systémové opatření, které by obcházení zákona zarazilo.

Podle Nesehnutí by proto ministr a jeho náměstek měli předložit jednoduchou novelu zákona zajišťující možnost obrany před nezákonnými certifikáty. "Novela zákona s účinným opatřením proti nezákonným certifikátům může zlepšit postavení lidí v situacích, jako je ta v Líšni. Nemuseli by se pak domáhat svých práv vleklými soudními spory, ale měli by možnost se proti obcházení zákona a ignorování svých práv ze strany investorů bránit přímo," uzavřel Lyer.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...