V Brně se letos zvýší poptávka po nájemním bydlení

Brno, 22. března 2022 – V loňském roce vzrostla cena nemovitostí na jižní Moravě o 19 % oproti předchozímu období 2020. Zásadní podíl má především vysoká poptávka v Brně a okolí. Vzhledem ke stále se zvyšující úrokové sazbě hypotečních úvěrů se tak stávají ceny nemovitostí pro kupující stále méně dostupné, což zvyšuje zájem o nájemní bydlení. V budoucích měsících bude mít vliv také příchod uprchlíků z Ukrajiny.

nemovitosti ilustrace

Přestože v letošním roce nepředpokládají odborníci další vysoký růst cen nemovitostí, současná situace zřejmě ovlivní hlavně poptávku a cenu po nájemním bydlení. „Zvýšení cen nemovitostí v našem regionu se v roce 2021 pohybovalo kolem 19 % v porovnání s rokem 2020. Dynamiku růstu táhne především Brno a brněnský region, který ovlivňuje nejbližší přilehlé okolí, protože brněnští zákazníci loni objevili kouzlo levnějších nemovitostí ve spádových oblastech Brna. Od začátku roku 2022 jsme sice zaznamenali mírnější ochladnutí cen realit spojené i se současnou situací na Ukrajině, nepředpokládáme ovšem zlevnění nemovitostí, spíše na trhu realit lze očekávat stagnaci nebo mírný růst. Tento stav je ovlivněný nedostatkem nemovitostí, dále nedostatkem stavebních míst pro výstavbu rodinných a bytových domů, který se v poslední letech nemění a zůstává stabilní. Otázkou nyní je, jakým způsobem bude reagovat cena nemovitostí nebo nájmů s ohledem na masový příliv uprchlíků z Ukrajiny. V oblasti nájemního bydlení očekávám tlak poptávky, což může způsobit růst cen nájmu nejen v Brně, ale celém Jihomoravském kraji,“ říká Tomáš Frýdek majitel břeclavské kanceláře RE/MAX Delta.

Nabídka nemovitostí je nízká, cena není hlavní kritérium výběru
Dostupnost bydlení se zhoršila téměř ve všech krajích republiky. Zdražování bytů loni zrychlilo v celém Česku v průměru o zhruba 23 procent více než rok předtím. Přitom výdělky tak rychle nerostou, v průměru se dle dat Českého statistického úřadu z minulého týdne zvýšily jen o šest procent. Situaci ještě zhoršují rostoucí úroky na hypotékách a čím dál přísnější požadavky bank, přesto zájem kupujících stále neklesá.

„Jednoznačně největším problémem našeho regionu je nedostatek nemovitostí a stavebních pozemků pro výstavbu rodinných a bytových domů. Dosud lidé akceptovali i nebývalý růst cen nemovitostí v předchozích obdobích. Cenovou bariéru v tuto chvíli nevnímám jako rozhodující aspekt při nákupu či prodej nemovitosti,“ dodává Tomáš Frýdek.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...