Z prodaných bytů v Brně přiteklo za první pololetí do státní kasy 600 milionů Kč

Brno, 5. srpna 2021 – Obava z růstu úrokových sazeb i snaha získat výhodnou investici vedou lidi k nákupům nemovitostí. Přestože průměrná cena prodaného bytu dosáhla pěti milionů korun, prodal se v jihomoravské metropoli od dubna do června rekordní počet bytů, vyplývá z pravidelné analýzy společnosti Trikaya.

novostavba byty brno

Mezi zájemci o koupi se nově objevují i nemovitostní fondy a řadu bytů si pro vlastní účely nechávají také stavební firmy. Výnos z pronájmu bytů se aktuálně pohybuje mezi třemi a čtyřmi procenty.

V Brně se ve druhém čtvrtletí prodalo 503 bytů, což je více než za předchozí dva kvartály dohromady. Takové prodeje stavitelé zaznamenali naposledy před pěti lety, kdy se byty prodávaly o polovinu levněji. Kupce zkrátka nezastavila ani cena 97 tisíc korun za metr čtvereční, kterou za nový byt v průměru zaplatili.

„Poptávka po bytech je dlouhodobě silná a v posledním čtvrtletí ji zvedá i hrozící růst úrokových sazeb. Kupující se snaží využít posledních příležitostí ke sjednání výhodných úvěrů s cenou pod dvě procenta. V posledních třech měsících také došlo k hromadnému uzavírání obchodních transakcí u několika developerských projektů, což rovněž přispělo k nadstandardnímu počtu prodaných bytů,“ komentuje situaci výkonný ředitel společnosti Trikaya Alexej Veselý. Hodnota prodaných bytů za poslední půlrok meziročně vzrostla o 75 procent na téměř čtyři miliardy korun. Státní rozpočet si díky tomu přilepšil o 600 milionů korun.

Investice do garsonky? Zhodnocení téměř čtyři procenta
Nejvíce se v uplynulém čtvrtletí kupovaly malé jednopokojové byty, o něž jeví zájem čím dál větší počet investorů, poněvadž se jedná o výhodné a stabilní aktivum. „Průměrný hrubý výnos z pronájmu garsonky v Brně je dnes zhruba 3,9 procenta. Kromě toho jsou malé byty také lépe likvidní, tedy jednoduše se dají v budoucnu znovu prodat,“ říká Alexej Veselýa dodává: „V Česku ale začínáme pozorovat i nový trend, podobný zahraničí. Mezi zájemci se objevují nemovitostní fondy, jako například švédský Heimstaden, které nechtějí nemovitost jen vytěžit a po pár letech prodat, ale počítají s dlouhodobými pronájmy bytů a jejich správou.“ Kromě toho si byty začínají ve vlastním portfoliu nechávat i samotní stavitelé.

Šetříte na byt? Připravte si 113 tisíc na metr
V Brně je v současné době v nabídce 220 jednopokojových, 139 dvoupokojových, 60 třípokojových a 30 čtyřpokojových bytů v novostavbách. Jejich cena neustále roste, a jak se shodují odborníci napříč odvětvími, dokud města nepřipraví příležitosti pro novou výstavbu, klesat zře jmě nebudou.

„I kdyby se zrychlil průběh povolovacích procesů, rozšířila se nabídka bytů a ceny díky tomu poklesly, v posledním roce bylo zdražování natolik raketové, že nelze očekávat návrat cen na úroveň, jaká byla například před rokem,“ dodává k tématu obchodní ředitel společnosti Trikaya František Šudřich.

Za metr čtvereční kupci aktuálně zaplatí o 30 procent více než loni, kdy se byty nabízely v průměru za 86 800 korun. Aktuálně vyjde průměrný, 53 metrů čtverečních velký byt na téměř šest milionů, a tedy na 113 tisíc za metr. S průměrným brněnským platem 41 740 korun lidé budou na tento byt šetřit skoro 12 let.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...