Masarykova univerzita otevřela přijímací řízení, poprvé na deset fakult

Brno, 11. listopadu 2020 - Zájemci o studium v akademickém roce 2021/22 v bakalářských a dlouhých magisterských studijních programech na Masarykově univerzitě (MU) již mohou podávat přihlášky. Poprvé se mohou hlásit do českého i anglického magisterského studijního programu Farmacie na Farmaceutické fakultě MU, která se stala součástí univerzity od července letošního roku. S nabídkou nových bakalářských studijních programů pak přichází lékařská fakulta, ekonomicko-správní fakulta a fakulta informatiky.

studentka univerzita

Lékařská fakulta MU bude poprvé přijímat studenty do nově akreditovaných bakalářských studijních programů Všeobecné ošetřovatelství, Porodní asistence a Radiologická asistence. Profesně zaměřené české bakalářské studijní programy v kombinované formě otevírá Ekonomicko-správní fakulta MU, a to: Analytika byznysových dat, Finance, účetnictví a daně, Management měst a regionů, Management veřejných služeb nebo Podnikový management.

Velký zájem se očekává také o studijní program Kyberbezpečnost na Fakultě informatiky MU, kam se uchazeči mohli poprvé hlásit letos v srpnu v mimořádném zkráceném přijímacím řízení. Transformací prošly také některé obory na Pedagogické fakultě MU, jako například Učitelství praktického vyučování a Vychovatelství.

Na všech deset fakult MU mohou uchazeči podávat přihlášky elektronicky až do konce února. Uchazeči musí počítat s Testy studijních předpokladů, které jsou podmínkou pro přijetí na většinu fakult, někde i s oborovými testy. Většina fakult však může prominout příjímací zkouškou úspěšným řešitelům středoškolské odborné činnosti nebo těm, co se umístili na prvních třech místech v ústředním nebo krajském kole olympiády z předmětu, který oborově souvisí se zvoleným studijním programem nebo studijním plánem.

V akademickém roce 2020/21 studuje v řádném diplomovém studiu na MU přes 33 tisíc studentů, což je zhruba o 2000 víc než v předchozím akademickém roce. Nárůst počtu studentů je způsobený převzetím Farmaceutické fakulty z Veterinární a farmaceutické univerzity s více než 800 studenty, ale i zvýšením počtu zahraničních studentů. Zatímco v roce 2019/20 studovalo na MU přibližně 7000 zahraničních studentů, letos jejich počet vrostl na 8,5 tisíce. Většinu z nich stále tvoří Slováci, a to přes 5,5 tisíce, a více než 1300 jsou samoplátci. Do prvních ročníků bakalářských a dlouhých magisterských programů se zapsalo přes osm tisíc prváků, což je o téměř 600 víc než loni.

Zdroj: MUNI 


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...