Masarykova univerzita otevřela stipendijní program pro studenty a vědce z Běloruska

Brno, 31. srpna 2020 – Pobytové stipendium pro 20 studentů z Běloruské republiky ve výši 10 až 12 tisíc korun měsíčně a možnost ucházet se o vědecký grant pro perzekvované akademiky až do výše jednoho milionu korun ročně nabízí Masarykova univerzita (MU). Reaguje tak na aktuální situaci obyvatel v této událostmi po volbách těžce zkoušené zemi.

belorusko mapa

„Podporu pro vyhlášení tohoto stipendijního programu jsem obratem získal od děkanů našich fakult, které jsou připraveny uvolnit prostředky ze stipendijních fondů. Věřím, že tímto krokem motivujeme i ostatní univerzity a v duchu Masarykových myšlenek pomůžeme bránit se prací,“ řekl rektor MU Martin Bareš.

Nabídku vědeckých grantů je univerzita připravena financovat z vlastní interní Grantové agentury MU. „Podpora je určena pro vynikající vědce ze všech oborů v oblasti přírodních a humanitních věd. Grant poskytuje výzkumníkovi dostatečnou finanční podporu pro další rozvoj excelence jeho výzkumu a vytváří tak jedinečnou kariérní příležitost,“ upřesnila prorektorka pro vědu Šárka Pospíšilová. Výzva bude otevřena od poloviny září.

Vedení MU již začátkem minulého týdne vyjádřilo hluboké znepokojení nad děním v Běloruské republice v souvislosti s tamními prezidentskými volbami a s vývojem po těchto volbách. Vše nasvědčuje tomu, že nedávné volby v Bělorusku nebyly svobodné a spravedlivé a nebyla dodržena základní demokratická pravidla.

V této souvislosti vedení MU apelovalo na běloruské úřady, aby upustily od násilí a perzekucí vůči protestujícím občanům, kteří vyjadřovali či vyjadřují nesouhlas s nedemokratickým průběhem voleb, s falšováním hlasů a projevují touhu po demokratické změně a po lepší budoucnosti pro svou zemi.

Zdroj: MUNI


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...