MUNI zahájila oslavy 100. výročí předáním zlatých medailí

Brno, 3. února 2019 – V den 100. výročí schválení zákona o zřízení druhé české univerzity, tedy 28. ledna, zahájila Masarykova univerzita (MU) oslavy svého založení akademickým obřadem spojeným s udělením čtyř Zlatých medailí MU jako výrazu poděkování.

fiala zlata medaile-1-foto muni

Zlaté medaile převzali rektor Univerzity Komenského v Bratislavě Karol Mičieta, někdejší rektor Janáčkovy akademie múzických umění Ivo Medek, jeden ze zakladatelů Fakulty informatiky MU, dlouholetý vedoucí Ústavu výpočetní techniky MU Václav Račanský a emeritní rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

V úvodním projevu rektor Mikuláš Bek připomněl, že vznik Masarykovy univerzity úzce souvisí se vznikem Československa a s ideály prvního prezidenta Tomáš Garrigua Masaryka, který chtěl, aby se v novém státě ve vzájemné konkurenci vysokých škol rozvíjela vzdělanost. „Pokud si mohu jako rektor něco přát pro naši univerzitu do příštích sta let, je to právě kontinuita v základním hodnotovém ustrojení, v němž se spojuje soutěživost se svobodomyslností typická pro Masarykovu univerzitu už od jejího založení před sto lety,“ řekl Bek.

Oslavy pokračovaly uvedením Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky v Janáčkově divadle. Před představením byly pokřtěny dvě jubilejní publikace autorských týmů kolem historiků Jiřího Hanuše a Lukáše Fasory: Kalendárium Masarykovy univerzity 1919–2019 a Mýty a tradice středoevropské univerzitní kultury.

Další velká část oslav bude následovat začátkem března a poté v polovině května. Pro studenty, zaměstnance, ale i pro širokou veřejnost budou připravené koncerty, filmový festival, vědecké klání Science slam nebo výroční výstava.

Vrcholem oslav bude Festival MUNI 100, který 15. června obsadí na celý den pavilon A na brněnském výstavišti a bude největším absolventským srazem Masarykovy univerzity v historii. Prezentovat se na něm budou jednotlivé fakulty a univerzitní pracoviště a při slavnostním aktu budou předány malé bronzové medaile vybraným absolventům. Návštěvníci se můžou těšit například na retro menzu, kde si pochutnají na tradičních českých jídlech, nebo na výstavu knih z produkce Munipressu. Odpolední festival představí například Vojtěcha Dyka s B-Side bandem nebo Ukulele Orchestra jako Brno či představení studentského ProFIdivadla.

Zdroj a foto: MUNI 


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...