Z bývalé káznice na Cejlu vyroste kreativní centrum

Brno, 29. března 2018 - Ateliéry, zkušebny, multifunkční sál a mnoho dalšího nabídne nové kreativní centrum. Vzniknout by mělo z budovy bývalé káznice v ulici Cejl. Důležitou částí bude i muzeum historie objektu. V říjnu loňského roku město Brno vypsalo na podobu kreativního centra architektonickou soutěž, kterou připravila Kancelář architekta města Brna (KAM). Odborná porota vybírala v průběhu března z celkem sedmi účastníků. Nyní výsledky soutěže schválili brněnští radní.

kaznice na cejlu kreativni centrum

První cenu na podobu Kreativního centra Brno získal návrh architektů z pražského atelieru KAVA. Autory jsou Tomáš Gelien, Jakub Koňata, Jonáš Krýzl, Jan Novotný, Tomáš Novotný a Robert Seidl.

„Vítězný návrh maximálně využívá kapacitu budovy bývalé káznice, zároveň ale objekt přetváří citlivě a s ohledem na požadavky památkové péče,“ komentoval ředitel KAM Michal Sedláček, který byl jedním z členů odborné poroty.

Na místě by mohly vyrůst sdílené i samostatné kanceláře, ateliéry pro umělce, otevřené dílny, střižny, kavárna, hudební klub nebo sál s kapacitou pro dvě stě padesát lidí. „Je důležité, že řešení návrhu je otevřené pro další vývoj kreativního centra, který bude z velké části vycházet také z potřeb jeho uživatelů,“doplnil Sedláček.

Účelem soutěže bylo získat kvalitní architektonické řešení na podobu kreativního centra. Dalším krokem bude zpracování projektové dokumentace k jeho realizaci.Pokud se městu podaří získat peníze z evropských zdrojů, přestavba by mohla začít už v roce 2020. Město si od projektu slibuje nejen vytvoření pracovního zázemí pro kreativní profese, které pro ně v Brně chybí, ale také podporu rozvojové lokality kolem ulic Cejl a Bratislavské a oživení veřejných prostorů v okolí objektu.

„Prvkem vzbuzujícím emoce je dostavba traktu do Bratislavské ulice, ten svou poloprůhledností dává tušit život za plotem, přitom však neznemožňuje využití celého prostoru dvora v návaznosti na prostranství s platany. V návrhu umístěný parter ulici doplňuje a neodebírá z ní život,“citoval z hodnocení poroty sekretář soutěže David Mikulášek.

Ministerstvo kultury prohlásilo v listopadu 2016bývalou káznici za kulturní památku. Město si proto ve spolupráci s KAM nechalo zpracovat studii limitů památkové ochrany, která určila možnosti a rozsah stavebních zásahů. Jako muzeum bude sloužit křídlo B včetně takzvaných „cel smrti“, přilehlého dvora a popravišť.

Vytvoření kreativního centra je jedním ze strategických projektů města. Podobné projekty známe například z Holandska (Leuwaarden, Hoorn).

KAM ve spolupráci s městem připravuje na květen výstavu všech soutěžních návrhů. Ke zhlédnutí bude v prostorách káznice, poté se přesune do Urban centra.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...