Teplárny pokračují ve výměně zastaralých parovodů

Brno, 4. května 2016 - Zhruba šest kilometrů nové sítě a 48 přepojených odběrných míst. To je v číslech plán letošní etapy dlouhodobého projektu Tepláren Brno, které mění zastaralé parovody za moderní horkovody. Ty přinesou efektivnější distribuci tepla a domácnostem tak uspoří až patnáct procent ve spotřebě tepla.

teplarny brno vymena parovodu horkovody

Výměnu parovodů Teplárny Brno odstartovaly v roce 2010 a bude dokončena v roce 2020. Z celkové investice cca 1,5 miliardy korun je pro letošní etapu vyhrazeno 220 miliónů korun. Celkem již bylo v minulých pěti letech přepojeno 305 odběrných míst. Teplárny Brno zásobují v současnosti na 96 tisíc brněnských domácností.

„Při přechodu na horkou vodu se minimalizují ztráty tepla při distribuci, což ve výsledku přináší nezanedbatelnou úsporu ve spotřebě tepla našich zákazníků,“ zdůrazňuje generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon. V průměru se po přepojení na horkou vodu pohybuje tato úspora v rozmezí 10–15 procent. Vzhledem ke zvažovanému snížení ceny tepla v Brně by tak zákazníci napojení na systém centrálního zásobování teplem mohli v příštím roce ušetřit mezi 15–20 procenty v nákladech za teplo.

„Ztráta v rozvodech se sníží zhruba o dvě třetiny. Horká voda umožňuje rovněž komfortnější regulaci tepla,“ dodává Fajmon s tím, že mnohé parovody byly staré více než půl století. Nezanedbatelný je také ekologický přínos. Při náhradě 1 km parovodu za horkovod klesnou emise CO2 z plynové teplárny zhruba o 336 tun ročně.

Stavební práce spojené s výměnou parovodů začaly letos v dubnu a potrvají zhruba do konce října. V některých lokalitách probíhá rekonstrukce plánovaně v souběhu s jinými společnostmi, aby se nepříjemnosti spojené se stavbami omezily na co nejkratší dobu. A jakých lokalit se letošní výměna dotýká?

Brno-střed
Pouze minimální dopravní omezení se čeká v ulici Milady Horákové, kde byly rozvody nahrazeny v předstihu při nedávné rozsáhlé rekonstrukci komunikace. Se zvýšenou opatrností musejí počítat chodci, protože provizorní potrubí bude uloženo většinou na povrchu. K propojení s horkovodem v ulici třídy Kpt. Jaroše dojde v místě stávající šachty v chodníku na ulici Milady Horákové. S omezeními musejí motoristé počítat i v ulici Kpt. Jaroše: od M. Horákové k ulici Kudelova a v ulici Kudelově nebude možné parkovat, zbytek ulice Kpt. Jaroše bude průjezdný a parkovat tam bude možné, i když s omezením. Průjezdná zůstane i Kudelova. Rovněž jen minimální omezení v ulici Bašty doprovodí přepojení objektu Nádražní 10 – rozvody jsou v Masarykově ulici totiž vedeny v kolektorech.

Brno-sever
Budování horkovodního propoje mezi teplárenskými provozy Špitálka a Červený mlýn si vyžádá uzavření Martínkovy ulice, souběžně budou v této lokalitě rekonstruovány vodovody a povrch. Práce na horkovodu uzavřou ulici Černopolní mezi Merhautovou a Lužovou, v daném úseku nebude možné ani parkovat. Objízdná trasa vede přes Slepou, Helfertovu, Durďákovu, Lesnickou, Jugoslávskou a A. Slavíka. Obslužnost dětské nemocnice zůstane zachována. Rodiče malých pacientů mohou využít nabídky FN Brno a vjet hlavní branou dovnitř areálu. Uzavřena tak bude část ulic Jugoslávská, Přadlácká a Francouzská. Objízdná trasa povede přes Vranovskou a Bratislavskou. S dopravním omezením musejí počítat řidiči také v ulici Cejl, v blízkosti křižovatky s ulicí Francouzskou.

Brno-Královo Pole
Součástí letošní etapy je rovněž zbudování propoje mezi dvěma velkými zdroji Tepláren Brno: Špitálkou a Červeným mlýnem. Část této spojovací trasy byla připravena již vloni, letos bude vybudováno zbývajících 1,7 kilometru. Během stavby dojde k dočasnému zrušení několika parkovacích míst a stání u hotelu Bobycentrum.

V roce 2016 započnou také přípravné práce na připojení zdroje SAKO Brno k horkovodní síti moravské metropole. V příštím roce by totiž mělo dojít k propojení horkovodní sítě v severní a východní části města. Z výměníkové stanice společnosti SAKO Brno vyvedou teplárny dvě větve horkovodních napáječů Líšeň a Vinohrady. Celková délka tras činí 2,45 kilometru, horkovodní připojení SAKO Brno plánují teplárny zprovoznit na podzim roku 2017.

(red, tof), foto: archív Teplárny Brno 

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...