Dny polské kultury v Brně nabídnou pestrý kulturní program

Brno, 1. dubna 2014 - Město Brno hostí letos již počtvrté festival Dny polské kultury, jehož cílem je nejen představení partnerského města Poznaně, ale i Polska a polské kultury obecně. Návštěvníci festivalu tak budou mít od 31. března do 10. dubna možnost seznámit se s polskou literaturou, filmem, hudbou či gastronomií. Záštitu nad touto akcí převzal primátor města Brna Roman Onderka, primátor Poznaně Ryszard Grobelny a generální konzulka Polské republiky Anna Marie Olszewska.

polska vlajka

Smlouva o partnerství mezi Brnem a Poznaní byla podepsána v září 1966, kdy zahrnovala oblast kultury, cestovního ruchu a komunálního hospodářství. Následně byla v květnu 1989 rozšířena o oblast ekonomickou a výměnu odborníků (zejména univerzitních pracovníků). Úzké vazby mají i instituce v obou městech. Spolupráci navázala například Knihovna Jiřího Mahena v Brně s Knihovnou Raczynskich v Poznani.  

Vznik festivalu se pojí s oslavami 45 let trvajícího partnerství mezi městy Brnem a Poznaní, které se konaly v roce 2011. Od tohoto roku se akce pořádá pravidelně a postupně se rozrůstá. Brno a Česká republika se podobným způsobem představí v Poznani na podzim tohoto roku.

Hlavními organizátory festivalu jsou Knihovna Jiřího Mahena v Brně a Odbor zahraničních vztahů Magistrátu města Brna. Dalšími partnery jsou Turistické informační centrum města Brna, kino Art, JazzFestBrno, POLONUS – polský klub v Brně, restaurace Baroko, Kreatura – kreativní agentura, Polský institut v Praze, město Poznaň a Knihovna Raczynskich.

Program:

  • 1.–3. dubna – promítání pásma polských filmů v kině Art. Diváci mohou zhlédnout filmy Kanály, Člověk z mramoru a Walęsa: člověk naděje od Andrzeje Wajdy. Dokumentární část pásma filmů představí studentku FAMU a oceňovanou polskou režisérku Agnieszku Holland. Kino Art nabídne divákům také filmy nejlepších polských zástupců posledních dvou ročníků mezinárodního festivalu krátkých filmů Brněnská šestnáctka.
  • 2. dubna v 18 hod. – beseda s Janem Daleckým na téma Historie polského jazzu v Kleinově paláci na náměstí Svobody 15. Akce je zařazena do programu Malého divadla hudby Knihovny Jiřího Mahena a vstup je volný.
  • 3. dubna v 18.30 hod. – „Na východ od Západu, na západ od Východu aneb Proč je Polsko jiné?“ – beseda s polským politologem a publicistou žijícím v ČR Maciejem Ruczajem přiblíží návštěvníkům současné česko-polské vztahy. Koná se v Kleinově paláci na náměstí Svobody 15, vstup je volný.
  • 6. dubna – koncert poznaňské kapely tradičního jazzu Dixie Company v klubu Alterna.
  • 7. dubna v 19 hod. – Jerzy Kosiński: Byl jsem při tom – prezentace knihy a jejího autora, anglicky píšícího spisovatele židovského původu narozeného v Lodži. Akce se koná v rámci projektu LiStOVáNí a vstupné je 50 Kč.
  • Po celou dobu konání festivalu bude restaurace Baroko připravovat tradiční polské menu. Hosté budou moci ochutnat například polévku z žitného kvásku žurek, bigos, tvarohový koláč sernik a další klasické pokrmy polské kuchyně.
  • Knihovna Jiřího Mahena dále zve širokou veřejnost na prohlídku tří výstav, které je možné navštívit během celého měsíce dubna na Kobližné 4:
  1. - výstava fotografií polského fotografa Ryzsarda Horowitze zachycující město Poznaň,
  2. výstava fotografií Krakova od členů Polského klubu Polonus v Brně,
  3. - Stanisław Barańczak – polský básník, literární kritik a představitel generace „Nová vlna“.

Zdroj: MMB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...