Brněnské Vánoce v centru

Brno, 27. listopadu 2012 – V pátek 30. listopadu se na náměstí Svobody rozsvítí vánoční strom a budou zahájeny Brněnské Vánoce. Pořadatelé do jejich programu tentokrát zařadili několik novinek. Vedle tradičních trhů bude možné například navštívit Kostnici u sv. Jakuba, projít se po adventním Brně s průvodcem, připojit se k vánočnímu zpívání a promítání pohádek nebo se pokochat největším betlémem, který kdy Brno mělo.

brnenske_vanoce_tic

„Ručníky či teplákové soupravy na vánočních trzích naštěstí už nekoupíme, zato s pohárkem punče či medoviny se s chutí potkáváme třeba u kasičky Červeného kříže," říká s úsměvem Onderka. „Jsem velmi rád, že Brněnské Vánoce získaly důstojnou podobu, kterou si naprostá většina Brňanů chválí a užívá," dodává primátor, který společně s opatem augustiniánského kláštera Lukášem Evženem Martincem a dalšími hosty program Brněnských Vánoc na náměstí Svobody v 16:30 zahájí.

Přesně v 17.00 se pak rozsvítí vánoční strom, který již počtvrté vybírali lidé prostřednictvím hlasování na stránkách Turistického informačního centra města Brna. Volba tentokrát padla na šestnáctimetrový smrk ztepilý. Zároveň s rozsvícením stromu odstartuje tradiční sbírka Českého červeného kříže, jejíž výtěžek je každoročně věnován dětem z dětských domovů.

Před začátkem slavnostního zahájení od 16.00 hodin a po jeho ukončení od 17:30 hodin bude na pódiu znít jazz-funková hudba v podání B-Side bandu a následně se mohou návštěvníci těšit na první adventní  karaoke a soutěže pro malé i velké.

Náměstí Svobody nabídne program pro malé i velké

„Na náměstí bude umístěno 58 dřevěných prodejních stánků, čtyři velké gastrokontejnery, pódium, promítací plátno, vánoční strom se sbírkou Červeného kříže, vánoční zvonička a betlém, který bude oproti loňskému roku opět bohatší. Nebudou chybět ani zvířátka ze Zoo Brno umístěná v zoo koutku, Ježíškova pošta a vánoční expres pro nejmenší děti," vyjmenovává Petra Kačírková, ředitelka TIC města Brna, které Brněnské Vánoce organizačně a programově zajišťuje. Trhy budou na náměstí Svobody od 30. listopadu do 23. prosince

Sortiment stánků se zaměří na stylové vánoční občerstvení, typické řemeslnické produkty a dárkové předměty. Stejně jako loni bude náměstí Svobody členěno na zónu gastronomie a kultury poblíž Morového sloupu a zónu rodinnou u vánočního stromu se sortimentem zaměřeným zejména na rodiny s dětmi. Dominantou náměstí se stane betlém řezbáře Jiřího Halouzky. Oproti loňskému roku se nejen rozroste o další figury, kterých bude přesně 73, a jedno speciální řezbářské překvapení, ale najdeme v něm po celou dobu adventu i Ježíška. Betlém je pojatý jako scénická vizuální instalace a na náměsí Svobody zůstane až do 30. prosince 2012. Atmosféru okolí betléma budou doplňovat kováři, kteří zde předvedou své řemeslnické umění.

vanoce_pruh

Stánky budou otevřeny v adventní době od 30. listopadu do 23. prosince denně od 9:00 do 21:45 hod. Čtyři velké gastrostánky s občerstvením na náměstí Svobody budou v provozu po celou dobu vánočních svátků až do 1. ledna 2013 včetně. S konáním trhů je spojena také výluka tramvají, které nebudou jezdit skrze náměstí ve všední dny od 14:00 do 20:45, v sobotu a neděli od 10:00 do 20:45. Z orloje na náměstí Svobody budou během adventu padat tematické skleněné kuličky

Kulturní program je koncipován pro širokou posluchačskou základnu. V dopoledních a brzkých odpoledních hodinách se představí děti ze základních a uměleckých škol a zájmových uskupení, taneční školy a divadla s pohádkami. V odpoledních hodinách, vždy od 16.00 a poté od 18.00, se budou konat koncerty skupin různých žánrů. Těšit se můžeme na klasickou hudbu, jazz, cimbálovou muziku, rock, revivaly, gospelovou i folkovou muziku.

Do vánočního se zahalí také Radnická ulice a labyrint pod Zelným trhem

Také Radnická ulice bude zaplněna vánočními stánky s dárkovým zbožím a občerstvením. Mimo to se v prostorách Staré radnice budou konat tradiční vánoční akce jako vánoční dílny, prohlídky adventního města s průvodcem či výstava minerálů.

Vánočnímu dění se otevřou také brány všech tří částí brněnského podzemí. Mimo turistickou trasu, která návštěvníkům nabídne komentovanou prohlídku podzemí s průhledem do historie královského města, budou každý pátek až neděli od 9:30 do 19:30 hodin probíhat ve společenské části Labyrintu pod Zelným trhem vánoční trhy. Návštěvníci se tak dostanou do prostor, které jsou obvykle veřejnosti uzavřeny a slouží kulturním či komerčním účelům. Budou si moci prohlédnout např. středověkou lednici, nejhlubší studnu Zelného trhu či betonovou torkretáž z 80. let 20. stol., která velmi necitlivě a navždy překryla původní, leckde gotické a středověké zdivo.

Součástí prohlídky společensko-kulturní části labyrintu bude i prezentace loutek z depozitářů Moravského zemského muzea a výstava dětských kreseb s názvem Brněnské podzemí očima dětí.

Brněnské Vánoce organizuje a programově zajišťuje Turistické informační centrum města Brna, příspěvková organizace, a to na náměstí Svobody, v Radnické ulici se Starou radnicí a ve všech třech částech brněnského podzemí (Mincmistrovský sklep, Labyrint pod Zelným trhem a Kostnice u sv. Jakuba). Stejně jaké v předešlých letech se akce koná pod záštitou primátora statutárního města Brna pana Romana Onderky.

(red), ilustrační foto:  Brněnské Vánoce, archiv TIC Brno


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...