Prestižní základní školy odmítají prvňáky, všichni zájemci se do nich nevejdou

Brno, 26. ledna 2012 (MEDIAFAX) - Některé školy v Brně nemohou letos přijmout všechny prvňáky, kteří se do nich hlásí. V jednom z nejlepších vzdělávacích zařízení ve městě, Základní škole v Antonínské ulici, musel ředitel odmítnout 24 dětí, které přišly k zápisu. "Kapacita školy nám dovoluje vzít osmapadesát prvňáků, to jsou dvě třídy. Čtyřiadvacet dětí, což v podstatě představuje celou jednu třídu, jsme museli odmítnout," řekl ve čtvrtek ředitel školy Leopold Trněný. "Takový převis poptávky po umístění prvňáků nepamatuju," dodal ředitel školy, která se kromě jiného specializuje na výuku cizích jazyků.

skola

Do podobné situace se v Brně dostaly i některé další vyhlášené školy. Podle mluvčího brněnského magistrátu Pavla Žáry však situace nepředstavuje celoměstský problém. "Dorůstají silné generační ročníky, někde je skutečně převis prvňáků. Školy jej řeší tak, že důsledněji přijímají žáky, kteří bydlí v jejich spádovém obvodu," řekl Žára. V praxi to ovšem znamená, že rodiče mají v Brně omezenou šanci přihlásit své dítě do prestižní základní školy, pokud bydlí v jiné čtvrti, než jimi vybrané vzdělávací zařízení leží.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...