FN Brno chce snížit počet úrazů a úmrtí dětí v republice o pět procent

Brno, 16. listopadu 2011 (MEDIAFAX) - Díky tříletému projektu Komplexní řešení prevence dětské úrazovosti v České republice chce Fakultní nemocnice Brno docílit snížení počtu dětských úrazů, úmrtí a hospitalizování o pět procent. Ve středu to řekla mluvčí nemocnice Anna Mrázová. Projekt je nyní přibližně v třetině. "Během prvního roku se uskutečnilo zadávání dat o všech poraněných dětech, které byly na hospitalizaci v některém z osmi Center dětské traumatologie v republice.

Kapacka-detail

Data jsou v dosavadní úrazové databázi, kterou nahradí nový komplexní Úrazový registr České republiky. Ten bude v průběhu řešení projektu zařazený do systému národních registrů České republiky," uvedla Mrázová.

V rámci projektu vznikly seznamy institucí, které se zabývají prevencí dětských úrazů. "Díky informacím můžeme přijít na to, kde se nejčastěji úrazy stávají a za jakých okolností. Pokud to zjistíme, můžeme učinit opatření a vydat doporučení těm, kteří to mohou ovlivnit," vysvětlila Mrázová s tím, že pokud seznamy například upozorní na častá zranění ve škole, doporučení se dostane k vedení školy a učitelům. V případě zranění při nehodách upozornění obdrží třeba silničáři.

"Pozorováním a analýzou chceme docílit snížení počtu úrazů, úmrtí a hospitalizací u dětí a tento trend udržet i do dalších let," řekla mluvčí.

Řízení všech preventivních aktivit v republice a jejich koordinaci zajišťuje postupně vznikající Centrum dětské úrazové prevence ve FN Brno. Řešením projektu byl pověřen Petr Gál, přednosta Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno. Omezení dětských úrazů je také jedním ze základních aktuálních úkolů Světové zdravotnické organizace (WHO).

Lenka Horáková, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...