Masarykovu univerzitu začalo řídit nové vedení v čele s rektorem Bekem

Brno, 1. září 2011 (MEDIAFAX) - Řízení Masarykovy univerzity se od 1. září ujalo nové vedení v čele s rektorem Mikulášem Bekem, který ve funkci vystřídal rektora Petra Fialu, jemuž 31. srpna skončilo jeho druhé funkční období. Ve čtvrtek to řekla mluvčí MU Tereza Fojtová.

masarykova_univerzita_00vii35-250

"V nejužším vedení bude pracovat celkem šest prorektorů, což je stejný počet jako dosud, kvestor a kancléřka," upřesnila mluvčí.

Rektor Bek řekl, že svůj tým sestavil s ohledem na řešení klíčových úkolů, které před univerzitou v nadcházejícím období stojí. "Při zachování počtu šesti prorektorů jsem se rozhodl posílit personálně agendy související s výzkumnou orientací univerzity a řešením ekonomických otázek," řekl.

Šestice prorektorů, mezi něž rektor Bek rozdělil v souladu vnitřními předpisy univerzity část svých kompetencí, bude jmenována až po projednání s akademickým senátem v pondělí 19. září.

Předchozí rektor Fiala vedení univerzity neopustí. Podle Fojtové se stane prorektorem pro akademické záležitosti. "Bude mít na starosti akademické kvalifikace, doktorské studium a kvalitu akademických činností," upřesnila mluvčí univerzity. Ve funkci prorektory zůstane Ivana Černá z Fakulty informatiky, která se až dosud starala o informační technologie. Nyní jí bude svěřena vzdělávací činnost univerzity. Z prorektorů z předchozího vedení bude pokračovat také Jiří Němec z Pedagogické fakulty, který bude prorektorem pro záležitosti studentů.

Funkce prorektorů budou zastávat i dvě osobnosti, které ve volbách na funkci rektora kandidovaly proti vítězi. Prorektorem pro výzkum bude proděkan z Lékařské fakulty Petr Dvořák a prorektorem pro ekonomiku dosavadní kvestor Ladislav Janíček. Transfer technologií, strategické infrastrukturní projekty a kontrahovaný výzkum budou spadat do kompetence prorektora pro rozvoj, jímž se nově stane předseda Akademického senátu Lékařské fakulty Martin Bareš.

Kvestorem univerzity, který řídí hospodaření a vnitřní správu univerzity, je od začátku září Jan Vitula. "Vystřídal Ladislava Janíčka, jenž se začal věnovat akademické činnosti a již na jaře požádal o uvolnění z funkce," řekla Fojtová. Kancléřkou školy zůstává podle ní i nadále Iva Zlatušková.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...