Brněnští vědci vyvinuli systém sledování živočichů

Brno, 30. července 2011 -  Vědcům se možná již brzy otevře netušený svět malých obratlovců. Čeští vědci  z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd, Masarykovy univerzity a Karlovy univerzity vyvinuli  a otestovali nový monitorovací systém Baara určený pro sledování těch nejmenších živočichů.

netopyr

I laici znají „batůžky“, které ornitologové připevňují na záda třeba čápům a jejichž pomocí je pak sledují i daleko za hranicemi. Batůžky pro větší zvířata pracují na principu GPS, u menších zvířat je však nelze použít. Například žádný z našich netopýrů, kteří nepřesahují váhu 30g, GPS zařízení zkrátka neunese. A tak vědci o životě mnoha živočišných druhů vědí jenom velmi málo. „Zhruba u poloviny z našich sedmadvaceti druhů netopýrů máme velmi malou představu o jejich pohybu, chování nebo migraci,“ říká Tomáš Bartonička z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Menší druhy však lze sledovat pomocí rádiové telemetrie, na jejímž základě Vědci z Ústavu přístrojové techniky (ÚPT) vyvinuli unikátní systém na sledování zvířat a nazvali ho Baara (Biological AutomAted RAdiotracking system). Systém umožňuje vědcům získávat dlouhodobé, průběžné a komplexní informace o pohybu zvířat. Dnes musí vědci signál jednotlivých rádiových batůžků ručně zaměřovat pomocí směrové antény a díky náročnosti této činnosti mají k dispozici jenom malé množství dat. Systém Baara umí pomocí sítě stanic zaměřovat a vyhodnocovat signály rádiových batůžků automaticky, nepřetržitě po dlouhou dobu a pro velké množství batůžků současně, což ruční telemetrií není prakticky možné.

„Dalším krokem byla miniaturizace batůžků s rádiovým vysílačem, ty teď neváží víc než 0,5 gramu a budeme schopni vyvinout ještě lehčí,“ říká Šimon Řeřucha z ÚPT, který miniaturizaci provedl.

„S tak objemnými automaticky sebranými daty budeme schopni získat zatím neznámé informace, detailně prozkoumat projevy malých živočichů a ohrožené druhy lépe chránit,“ dodává Tomáš Bartonička. Výsledky tak budou využitelné například při výstavbě větrných parků nebo rychlostních komunikací - díky monitoringu bude patrno, zda stavebním plánem neprocházejí migrační trasy třeba právě netopýrů a zda plánovaná stavba neohrozí v místě jejich populaci.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...