Při májové demonstraci policie k sobě radikály a antifašisty nepustila

Brno, 1. května 2011 (MEDIAFAX) - Při pokusu příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) napadnout odpůrce neonacistů, kteří při prvomájové demonstraci zablokovali brněnskou ulici Cejl, zasáhli policejní těžkooděnci. Oba zhruba tisícihlavé rozvášněné davy se jim podařilo udržet od sebe.

 

Policie-zasahovka-3

Nejméně šest příznivců radikální pravice policie zatkla hned při prvním náznaku útoku na Malinovského náměstí, další výtržníci skončili v policejním antonu krátce poté, při potyčkách u Mahenova divadla.

 

"Celkem jsme zadrželi patnáct lidí, třináct z nich je z řad pravicových radikálů," řekl agentuře Mediafax jihomoravský krajský ředitel policie Tomáš Kužel.

Policisté vytvořili nárazníkové pásmo u Mahenova divadla, kde od sebe oddělovali rozcházející se radiály a srocené, bojovně naladěné antifašisty.

Podle policejního ředitele Kužela si brněnská demonstrace nevyžádala žádná zranění mezi radikáli, jejich odpůrci a ani v řadách policie. "Materiální škody byly neveliké," dodal Kužel.

Při demonstracích nasadili policisté do ulic sedm stovek mužů ze sedmi krajů. "Podařilo se nám zajistit bezpečnost lidí v Brně, oba znepřátelené tábory jsme dokázali od sebe oddělit," konstatoval policejní ředitel. Kritický okamžik průvodu přišel na začátku Cejlu, kde pochodující radikálové vhodili na ulici dvě dýmovnice. Policisté přesto nechali skandující průvod projít ohlášenou trasou pochodu a na jeho konci dokázali radikály s čekajícími antifašisty oddělit.

Navzdory úspěchu policejní akce ještě zcela neskončila. "Až do noci budeme ve městě hlídkovat, aby se skupinky nepřátel nedostaly k sobě," poznamenala mluvčí Petra Vedrová.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jiří Nováček, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...