Lidé vyzvali magistrát, aby zrušil pronájem veřejného parku neonacistům

Brno, 26. dubna 2011 (MEDIAFAX) - Občanští aktivisté sdružení v iniciativě Brno blokuje v úterý vyzvali brněnský magistrát, aby zrušil pronájem parku u Koliště pro plánovaný prvomájový sraz neonacistů. Dělil to mluvčí iniciativy Jiří Koželouh.

radikal250

Mluvčí iniciativy se zároveň obrátili dopisem na primátora Roman Onderku (ČSSD), aby využil svých pravomocí a zasadil se o zrušení smlouvy o využití parku ke konání srazu neonacistických skupin z celé střední Evropy. Smlouvu s pořadateli neonacistického provokačního pochodu totiž na konci března uzavřela magistrátem spravovaná organizace Veřejná zeleň města Brna.

Brněnské zastupitelstvo přitom na svém dubnovém zasedání přijalo usnesení, kterým odsuzuje plánovaný neonacistický pochod Brnem jako nenávistnou akci. "Paradoxně však městská příspěvková organizace Veřejná zeleň města Brna uzavřela se svolavatelem této akce smlouvu, která jej opravňuje využít nejen běžně veřejně přístupné cesty v parku, ale také nákladně udržované travnaté plochy, včetně možnosti vjíždění do parku automobily," upozornil Koželouh.

Podle mluvčí aktivistů Ireny Košíčkové je přitom nepochybné, že svolavatel neonacistického srazu Erik Lamprecht uvedl představitele a představitelky Veřejné zeleně města Brna v omyl, když jim tvrdil, že si park chce pronajmout pro účely "oslavy svátku práce". "Akce totiž podle informací na internetových stránkách organizátorů má za účel vyzývat k potlačování práv a svobod občanů a občanek jiných národností, což je v rozporu s ústavou a právním řádem České republiky," zdůraznila Košíčková. Upozornila, že na brněnskou akci zve přímo také neonacistický Národní odpor.

Podle aktivistů má přitom magistrát legální možnost smlouvu vypovědět. "Podle článku VI. 1 smlouvy může totiž pronajímatel od smlouvy odstoupit, protože svolavatel akce se prokazatelně chystá park využít v rozporu se sjednaným účelem, oslavou svátku práce," řekla Košíčková.

Pokud město myslí svůj zastupiteli deklarovaný nesouhlas s neonacistickým pochodem vážně, pak by podle mluvčích Brno blokuje nemělo pronajímat jeden ze svých historických parků. "Nemělo by tam neonacistům umožnit stavět pódia a ozvučovací aparaturu na nákladně udržovaných trávnících a nemělo by jim povolit vjíždět do parku auty," tvrdí Koželouh.

Aktivisté věří, že primátor Roman Onderka dostojí svým předchozím vyjádřením, že si podobné srazy neonacistických organizací v Brně nepřeje a zajistí, aby jim nebyly městem poskytovány služby, na které nemají ze zákona žádný nárok. "Symbolicky právě dnes, kdy si připomínáme 66 let od osvobození Brna od nacismu," poznamenala k načasování tlaku na magistrát Košíčková.

Iniciativa Brno blokuje zároveň vyzvala veřejnost k nenásilné blokádě neonacistického pochodu. Ten má 1. května hodinu po poledni zamířit do ulice Cejl, kterou obývají především Romové. "Agresivita těchto neonacistů stoupá s lhostejností těch ostatních. Lhostejnost považují za strach a to jim zvedá sebevědomí," řekla na adresu brněnské akce socioložka Jiřina Šiklová. Spolu s ní podporují nenásilnou blokádu pochodu asi tři desítky osobností kulturního a veřejného života.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...