Brněnská radnice si stěžuje na akci radikálů u ÚS, avšak pozdě

Brno, 21. dubna 2011 (MEDIAFAX) - Radnice městské části Brno-střed podá k Ústavnímu soudu stížnost proti rozhodnutí krajského soudu a Nejvyššího správního soudu, které zrušily radniční zákaz prvomájového pochodu extremistů centrem Brna. Ve čtvrtek to řekl mluvčí radnice Roman Burián.

Policie-zasahovka-4

Podání ústavní stížnosti schválili podle mluvčího zastupitelé. Radnici totiž vadí, že soudy zrušily její zákaz pochodu a umožnily tak extremistům hlásícím se k Dělnické straně sociální spravedlnosti pochod s mottem "Proti invazi cizích pracovníků a exodu našich lidí", uspořádat.

Ústavní stížnost radnice Brno-střed prvomájovému pochodu extremistů letos každopádně nezabrání. Její podání přišlo totiž pozdě. "Stížnost ještě v podatelně nemáme," řekl ve čtvrtek mluvčí Ústavního soudu Vlastimil Göttinger. Dodal, že pravděpodobnost, že by ústavní soudci o stížnosti rozhodli do 1. května, se limitně blíží nule. "Nejprve musí stížnost přijít, pak ji dostane přidělenu jeden ze senátů. Soudci se musejí se spisem seznámit, projít musí celý spis a to trvá kolem třiceti dní," vysvětlil Göttinger. Další čas pak podle něj zabere analýza spisu i právní posuzování problému.

Ústavní soud má podle zastupitelů Brna-střed posoudit, zda v Česku není porušováno právo obcí na samosprávu. "Jestliže má obec chránit zájem svých občanů a bezpečnost v ulicích, pak současnou podobou shromažďovacího zákona je její role značně omezena," tvrdí starosta Libor Šťástka (ODS). Radnice se podle něj chce u Ústavního soudu domoci, aby poslanci z takzvaného shromažďovacího zákona vypustili třídenní lhůta pro posouzení té které akce. Ve složitějších věcech je podle právníků brněnské centrální části velmi krátká až diskriminační.

Údajně především kvůli krátké lhůtě na posouzení ve svém zamítavém stanovisku k pochodu argumentovali právníci radnice zejména dopravními komplikacemi, které pochod vyvolá, a ne podezřením, že shromáždění bude šířit nenávist a xenofobii. Krajský soud a Nejvyšší správní soud proto po odvolání organizátorů označily argumentaci radnice za chabou a nezbylo jim, než zákaz pochodu zrušit. Samosprávu zároveň upozornili, že pokud extremisté poruší zákony, má radnice dostatek možností shromáždění na místě okamžitě prohlásit za ukončené.

Oznamovatelé provokačního pochodu z Dělnické mládeže označili svou akci za oslavu Svátku práce. Pojistili si případný soudní zákaz svého shromáždění i tím, že prostřednictvím jednoho ze svých sympatizantů oznámili na stejný den alternativní pochod, lišící se pouze trasou. Způsobili tím problémy především policii a strážníkům, kteří budou muset hlídat prakticky celé centrum Brna.

Bezpečnostní situaci v centru Brna zkomplikuje 1. května navíc i iniciativa Brno blokuje. Její aktivisté se rozhodli do Brna svolat světová média a před kamerami osobně obsadit ulice ve čtvrti u Cejlu. Tam totiž žijí Romové, proti kterým je provokační pochod radikálů směřován především.

Provokační prvomájový pochod pravicových extremistů povede z parku u Koliště po Cejlu a zpátky po Merhautově ulici a třídě Milady Horákové. V záloze je však i trasa z Lužánek přes Veveří, Husovu a Pekařskou ulici až na Mendlovo náměstí.

iří Nováček, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...