Špilberk a centrum Brna spojí lanovka

Brno, 8. února 2011 (MEDIAFAX) - Během letošního roku brněnský magistrát zpracuje plány lanové dráhy, která spojí centrum Brna s hradem Špilberk. V pondělí to řekl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

spilberk250

"Věřím, že se nám podaří letos celý projekt výstavby lanovky spustit," řekl Onderka poté, kdy v pondělí slavnostním poklepem na kámen odstartoval 144 milionovou rekonstrukci jižního křídla hradu Špilberk. Brněnský primátor zároveň řekl, že jeho úřad nyní hledá takovou trasu lanovky, aby kvůli ní nemuselo město měnit územní plán. "Až dosud mohou lidé na Špilberk jenom pěšky nebo speciálním minibusem, který jezdí v turistické sezoně místo dřívějšího motovláčku," dodal primátor.

Uvažovaná lanovka by měla spolu s opravenou dominantou města přitáhnout do Brna další turisty a pomoci Špilberk ještě více zatraktivnit i pro obyvatele města.

Radnice nechá totiž během necelých dvou let za 144 milionů korun opravit jižní křídlo pevnosti. "Oprava hradu potrvá necelé dva roky, přesně 692 dnů," upřesnil Onderka s tím, že součástí rekonstrukce budou také práce na východním bastionu a v lokalitě středního křídla.

"Poté, co jsme v loňském roce odstartovali rekonstrukci vily Tugendhat, je na řadě hrad Špilberk, kde se jedná o jednu z největších letošních investic magistrátu do kulturní památky," řekl brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Špilberk, který je hlavní dominantou města, by podle něj měla rekonstrukce pomoci postupně oživit.

Při opravě hradu vznikne nad Brnem mimo jiné i zázemí pro letní komorní divadelní scénu. "Místo tam najdou různé vzdělávací aktivity pro děti a mládež, stejně jako informační a turistické nabídky," doplnil první náměstek primátora Robert Kotzian (ODS).

Všechny opravované objekty jsou součástí areálu hradu Špilberku, který je od roku 1962 národní kulturní památkou. Po rekonstrukci jižního křídla bude mít veřejnost možnost vidět depozitáře i se všemi uloženými sbírkami. "Restaurátoři obnoví také vnitřek hradní vinárny a opět ji uvedou do provozu," řekl Onderka. Dodal, že dělníci postaví i nové zázemí kuchyně.

V jižním křídle hradu vznikne za dva roky také důstojné zázemí pro účinkující na tradičních letních kulturních slavnostech. Navazovat bude na velké nádvoří. Lidé se dočkají i nového vstupu do expozic a pokladen, šaten, prodejny tematických publikací a suvenýrů, kavárny s možností přístupu od velkého nádvoří i z okružní vyhlídkové trasy. Po skončení prací budou v jižním křídle k dispozici namísto depozitářů také nové expozice a výstavní prostory pro krátkodobé výstavy.

Podle Onderky stavbaři upraví dispozice jižní části Špilberku tak, aby umožňovaly okružní prohlídkové trasy s ostatními křídly hradu. "Původní systém chodeb byl dodatečnými stavebními úpravami v minulosti na několika místech necitelně dispozičně zablokován, takže jednotlivá křídla nebyla průchozí," vysvětlil mluvčí. Dodal, že oprav se dočká i jižní terasa při jižním bastionu, kde vzniknou další vyhlídkové a odpočinkové plochy na venkovní vyhlídkové trase a venkovní terasa kavárny.

Jiří Nováček


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...