Do ciziny na dovolenou autem? Víme, na co si dávat pozor!

Brno, 15. července 2014 - Sezóna dovolených právě začala a řada lidí připravuje své automobily na výpravu mimo Českou republiku. Před odjezdem je však nutné provést několik detailních kontrol, a to nejen u technického stavu vozidla. Stejně důležitá je i kontrola dokladů, formalit i dopravních předpisů.

auto dovolena more

Chybějící dokumenty či problémy s povinnou výbavou v cizím státě totiž mohou dovolenou znepříjemnit například placením pokut či nečekaným pobytem na policejní stanici. Víte, na co vše si dávat pozor?

Jen pas a řidičák nestačí
Základním předpokladem pro bezproblémovou cestu autem do zahraničí jsou platné a kompletní doklady. Kromě platného pasu či občanského průkazu motoristé automaticky přibalují do sady dokladů i řidičský průkaz a malý technický průkaz. Při cestě do ciziny je nutné pamatovat například na potvrzení o platnosti povinného ručení, které je známo jako zelená karta. Ta je nedílnou součástí dokladů, které po vás budou policisté při silniční kontrole či nehodě v zahraničí vyžadovat.

„U zelené karty s sebou berte vždy originál i duplikát. V případě dopravní nehody totiž policie originální zelenou kartu řidiči odebírá. Pokud byste s vozidlem pokračovali v cestě bez duplikátu zelené karty, hrozila by vám zbytečně pokuta,“ upozorňuje Roman Sznapka, produktový manažer Triglav pojišťovny.

Půjčené auto či vyšší věk řidiče? Přibalte potvrzení navíc
Řidiči nad 60 let by měli mít po ruce také doklad o zdravotní způsobilosti. Dokumenty navíc si musí připravit i motoristé, kteří na dovolenou nevyrážejí vlastním autem. „Pokud na dovolenou jedete v půjčeném autě a nejste v technickém průkazu uveden jako jeho vlastník, nezapomeňte si k dokumentům přibalit i prohlášení vlastníka či provozovatele vozidla, že s touto cestou souhlasí. Souhlas s cestou je často vyžadován například v Polsku,“ upozorňuje Sznapka.

Podobný postup platí i u zahraničních cest se služebním vozem, v němž byste měli vozit potvrzení od provozovatele, že vám vozidlo k cestě zapůjčil. Potvrzení pro firemní vozy musí být navíc přeloženo do cizího jazyka a disponovat notářským ověřením.

dovolena cestovani auto rodinaPovinná výbava? V každé zemi jiná...
Ačkoliv Vídeňská úmluva, kterou podepsala většina evropských zemí, uvádí, že povinná výbava má odpovídat požadavkům státu, kde bylo vozidlo registrováno, praxe je bohužel jiná. U vozidla s českou povinnou výbavou tak nemusíte při silniční kontrole v cizině uspět. „Všem řidičům doporučujeme seznámit se s povinnou výbavou cílové země a pokud možno požadavky na povinnou výbavu respektovat. Odvolávat se na Vídeňskou úmluvu je sice možné, ale i pokud by místní policie či soud uznaly, že je cestovatel v právu, což není příliš pravděpodobné, znamená to minimálně značnou ztrátu času,“ dodává Václav Špička, vedoucí oddělení BESIP z Autoklubu ČR.

Požadavky na povinnou výbavu v zahraničí jsou přitom různorodé. V Bulharsku by měl být součástí výbavy hasicí přístroj, ve Španělsku by řidiči s dioptrickými brýlemi měli mít v autě povinně náhradní obroučky. Některé země vyžadují v automobilu dva výstražné trojúhelníky, v zemích bývalé Jugoslávie je specialitou výbavy i tažné lano.

Dopravní předpisy je nutné znát
Každá evropská země má jiné dopravní předpisy, jejichž porušení může přijít řidiče pěkně draho. Každý řidič by se měl zajímat hlavně o povolenou rychlost v obci, mimo ni a na dálnici. Důležité je brát v potaz i pravidla svícení během dne nebo speciální předpisy, které upravují převoz dětí a zvířat v autě. Pokud vyrážíte na dovolenou mimo EU, máte také povinnost svůj automobil označit mezinárodní poznávací značkou

BUDOU SE VÁM HODIT:
Doklady
·    Platný řidičský průkaz řidiče a cestovní doklady všech členů posádky vozu
·    Platný technický průkaz + platná technická a emise
·    Doklad o zaplacení a platnosti povinného ručení (originál a duplikát zelené karty)
·    Doklad (ústřižek) o zaplacení dálniční známky
·    Doklad o zdravotní způsobilosti u řidičů nad 60 let
·    U služebního vozidla: potvrzení od provozovatele, že vám vozidlo zapůjčil
·    Pokud nejste v technickém průkazu uveden jako vlastník vozu: prohlášení vlastníka, že s cestou souhlasí
·    Mezinárodní poznávací značka (při cestě mimo EU)

Kontakty a formuláře
·    Telefonní čísla na místní záchranné sbory
·    Telefonní čísla na asistenční službu
·    Evropský formulář záznamu o nehodě

Znalost předpisů
·    Povinná výbava
·    Povolené rychlostní limity
·    Pravidla převozu dětí a zvířat v autě
·    Předpisy týkající se svícení
·    Povolené limity hladiny alkoholu v krvi

(red)

Vyšlo v Brno Business & Style


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...