Na festivalu makerů představí čtyřmetrový robotický bubeník i robotický farmář

Brno, 20. října 2023 – Čtvrtý ročník festivalu Maker Faire Brno se uskuteční už tento víkend 21. a 22. října v prostorách pavilonu A1 na brněnském výstavišti. Akce plná zajímavých projektů ze světa technologií a řemesel v tradičním i moderním pojetí je součástí největšího kulturně kreativního festivalu v ČR, Brno Creative Days. Návštěvníci se můžou těšit víc než na sto tvůrců a jejich projektů nejen z Česka, ale také USA, Nizozemí, Rakouska a Slovenska.

tridetiskarna

Specifikem festivalů moderních kutilů je jejich interaktivní rozměr. Celé rodiny, ale i odborníci si na nich můžu v praxi vyzkoušet moderní technologické, ale i řemeslné postupy. Na Maker Faire se potkávají nadšení makeři z domácích i sdílených dílen či hackerspaců s inženýry a profesory i studenty středních a vysokých škol. Mezi makery se představí také úspěšné firmy, které vzešly z prostředí tvůrců, jako je výrobce 3D tiskáren a generální partner akce Prusa Research. Ti všichni umožní návštěvníkům nahlídnout pod pokličku svých neobvyklých projektů, jako jsou doma vyrobený robotický pes nebo auto poháněné stlačeným vzduchem.

V rámci workshopů si návštěvníci vyzkoušejí základy programování, rozpohybují si vlastní robotické vozítko, naučí se pájet, 3D tisknout nebo vytvořit vlastní levitující objekt. Pro nejmenší děti je připraveno stanoviště na výrobu vlastních vynálezů. Hračičkové se vyřádí u Bosch Derby – vzrušující desetimetrové závodní dráhy s autíčky, která si sami sestaví a následně s nimi můžou závodit. A ti, kteří svůj projekt už vymysleli, na něj můžou získat zpětnou vazbu v rámci programu přední prototypové dílny PrusaLab.

Od sváření po cestu do vesmíru
Na festivalu se také představí pojízdná laboratoř Škoda EDU.LAB. Ta zábavnou formou seznamuje žáky základních a středních škol s nejnovějšími technologiemi, jako jsou umělá inteligence, robotika, termovize, 3D tisk nebo virtuální realita. Přes deset projektů z různých oblastí odprezentují studenti VUT Brno ve speciální zóně, kde si budou návštěvníci moct vyzkoušet tvorbu katapultů, experimenty ze světa fyziky, zhlédnout závodní soutěžní modely letadel i monopostů a vesmírné projekty.

Zdá se, že pionýry vesmírné tématiky mezi makery jsou především mladí. Středoškolský tým z Břeclavi představí satelit CanSat vytvořený z plechovky. Velký model pak předvede spolek Czech Rocket Society, v jehož se rámci středoškoláci a vysokoškoláci věnují konstrukci raket a kosmonautice.

Prolnutí řemesel a technologií
Na festivalu se propojují moderní technologie s tradičními řemesly, design i věda. Příkladem může být tradiční pletací stroj, který lze programovat z běžného počítače, robotická sestava malující obrazy či maratonské tenisky vytvořené za pomoci 3D tisku. Většina těchto projektů a jejich návodů je pak přístupná široké veřejnosti v tzv. opensource módu.

Technologie 3D tisku se prolíná napříč projekty a své užití nachází i v kombinaci s tradičními stroji. Na festivalu bude tato oblast hojně zastoupena v čele s již zmiňovaným generálním partnerem festivalu, Prusa Research. Český výrobce 3D tiskáren zde také představí svůj nejnovější model Original Prusa MK4.

Velký zájem bezpochyby vzbudí robotický farmář Fravebot, který pomáhá s pěstováním ovoce a zeleniny, humanoidní robot vytvořený středoškoláky, či rakouský tvůrce roztomilých robotů z kartáčků na zuby.

Učení hrou
Maker Faire je místem plným zvídavých lidí, kteří mají chuť objevovat, osvojovat si nové znalosti a rozvíjet svou kreativitu. Nejinak tomu bude v zóně plné záhad od The LEGO Group. Návštěvníci v ní objeví netradiční využití kostiček LEGO®. Za pomoci kostiček z řady LEGO® DOTS se budou psát tajné zprávy a účastníkům pod rukama ožijí také hlavolamy.

Ve spolupráci s českou bastlířskou komunitou představí organizátoři další verzi originální programovatelné jmenovky, či badge. Ta vznikla za účasti několika nadšenců a za podpory známého výrobce plošných spojů PCB Way.

Brněnský Maker Faire potrvá v sobotu od 10:00 do 18:00, v neděli od 10:00 do 16:00 na BVV v pavilonu A1. Předprodej vstupenek naleznete na webu akce makerfaire.cz

Foto: Ingimage


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Březen 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..