Putovní výstava Moc folkloru zavítá i na Zelný trh

Brno, 10. října 2022 - Příběhy folkloristů přiblíží putovní výstava Moc folkloru. Od 20. do 27. října 2022 zavítá do Brna na Zelný trh. Výstava se zaměřuje na spojení folkloru a moci komunistického režimu. Na zahájení nebude chybět živá hudba ani někteří pamětníci, jejichž příběhy jsou na panelech zachyceny.

moc folkloru vystava

Brněnské zastavení výstavy Moc folkloru z produkce Paměti národa otevře vernisáž, kterou doplní projekce stejnojmenného dokumentu. Následující debata se Zdenou Kristovou a Josefem Varmužou moderovaná Michalem Stránským pak nabídne zájemcům možnost zapojit se do diskuse. Součástí zahájení vernisáže bude živá Horňácká muzika Petra Mičky, který je také spoluautorem projektu.

Dokumentaristé Barbora Čandová a Roman Zmrzlý spolu s Petrem Mičkou v rámci projektu Moc folkloru zaznamenali celkem dvanáct osobností folklorního života jižní a jihovýchodní Moravy, kteří vypráví své vzpomínky. V rozhovorech s pamětníky byl kladen důraz na vztah folkloru a moci. Všichni prožili větší či menší, ale rozhodně důležitou část svých životů za minulého režimu. Nabízí se tedy lákavě jasné shrnutí jejich sdílené zkušenosti: Komunistický režim zneužíval folklór a lásku lidí k němu pro své cíle. Když se ale podíváme jen o něco pozorněji, začne se vyjevovat obraz mnohem spletitější. Nebyl folklor lákavým prostředkem i jiných podob (politické) moci? Není s mocí vlastně nějak vnitřně spjatý? Etnografický kontext výstavy doplnil Michal Stránský.

Dokument Moc folkloru vytvořený z archivních materiálů a především ze vzpomínek folkloristů a životních epizod za minulého režimu se snaží vytvořit obraz destrukce víry, vztahu venkovského člověka k půdě, vykořenění, zneužití folkloru. Rozhovory natočili insider folkloru Petr Mička a dokumentarista Roman Zmrzlý. Folkloristé vyprávějí své příběhy, jak dobře vyjít a nezaplést se s režimem.

Vernisáž 20. 10. 2022

  • 17:00 - prohlídka výstavy, slavnostní zahájení a přípitek: sraz na Zelném trhu a následný přesun do Institutu Paměti národa (Radnická 10)
  • 18:00 - film a následná debata: Freskový sál (vstup z nádvoří Staré radnice)
  • 20:00 - Horňácká muzika Petra Mičky (Café Paměti národa)

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...