Kopule na brněnské hvězdárně se dočkají rekonstrukce

Brno, 27. dubna 2021 - Oprava fasády, klempířské práce i rekonstrukce interiéru čekají na dvě astronomické kopule Hvězdárny a planetária Brno. „Kopule brněnské hvězdárny se začaly stavět už v roce 1948. Zajímavostí je, že o dalekohled se postaral Luboš Perek, který z univerzity v Leidenu přivezl výkresy na tamější reflektor o průměru 50 centimetrů. Protože byl za války totálně nasazen v letecké továrně, dokázal konstrukci překreslit na zrcadlo o průměru 62 centimetrů s ohniskovou vzdáleností 278 centimetrů. Samotné kopule byly vyrobeny v Královopolské strojírně. Tubus vznikl v dílně na Přírodovědecké fakultě na Kotlářské ulici a odtud jej vykutáleli na Kraví horu,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

210421 19 kopule na hvezdarne obr

„Nejviditelnější bude oprava fasády u obou kopulí a klempířské práce. Uvnitř budou vyměněny rozvody silnoproudu a vody či instalováno nové topení, aby zde mohl probíhat komfortní celoroční provoz, konkrétně výuka astronomie, astronomické kroužky a další klubové aktivity,“ popsal plánované práce náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Jižní kopule byla kdysi lidovou hvězdárnou, severní byla až do poloviny roku 2020 univerzitním pracovištěm. Právě v ní je nyní dokončována modernizace dalekohledu, který byl kdysi největším dalekohledem v Československu, tak, aby se mohl i nadále ovládat na dálku, bez přítomnosti pozorovatele, dokonce i z opačné strany planety. Rekonstrukce směřuje k tomu, aby astronomické dalekohledy v obou kopulích sloužily další desetiletí pro nové generace nadšených talentů.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF