Midsommar nabídne ochutnávku Švédska z různých úhlů

Brno, 20. června 2019 - Jde o jeden z nejdůležitějších švédských svátků, během kterého každý správný Seveřan oslavuje vítězství světla nad temnotou. Právě takový je Midsommar, tedy letní slunovrat – a jeho atmosféru si bude moci vychutnat každý, kdo o víkendu 22.–23. června zamíří do brněnského AVION Shopping Parku. Návštěvníci se mohou těšit například na ochutnávky švédských jídel, workshop pletení typických květinových věnečků či symbolickou jízdu na speciálním handbiku z Brna do Švédska.

slunovrat letni

Švédsko patří mezi země, kde si neskutečně váží léta. Není se čemu divit, část roku zde panuje věčná tma a léto je mnohem kratší než v jižněji položených oblastech. O letním slunovratu však na většině území Švédska svítí slunce po celý den nebo zapadne na pouhých pár minut. I to je důvod, proč je Midsommar mezi Seveřany tolik oblíbeným svátkem rodinného a přátelského setkávání. 

Jeho atmosféru budou moci lidé mimořádně zažít během dvou víkendových dnů i v nákupní pasáži AVIONu. „Jedním z typických symbolů švédské oslavy letního slunovratu je midsommarský věneček. Zájemci si jej budou moci vyzkoušet uplést pod vedením zručných květinářek,“ zve milovníky skandinávské kultury marketingová manažerka AVIONu Kateřina Kafoňková. Na dalším místě si pak malí i velcí návštěvníci budou moci ozdobit květináče s bylinkami a vytvořit tak netradiční dárek pro své blízké.

Kuchaři z IKEA zase nabídnou k ochutnávce tradiční švédské speciality obohacené o několik novinek. „Podávat se budou zeleninové kuličky Allemansrätten, lososové kuličky Sjörapport s křenovou omáčkou a pro mlsouny výborné švédské čokolády v mléčné, bílé i hořké variantě,“ doplnila Kafoňková. Všichni příchozí se navíc mohou těšit na cukrovou vatu v barvách Švédska a jahody zdarma.

Na své si během víkendu přijdou i příznivci netradičních sportů – pro ně totiž bude připraven trenažér handbike, tedy kolo poháněné rukama. „Trenažér nám zapůjčilo sdružení Cesta za snem, které pomáhá handicapovaným sportovcům. Zájemci si na něm budou moci vyzkoušet, jak náročné je tento stroj ovládat a ušlapat kousek společné cesty do Švédska. Navíc za každý ujetý okruh v délce 4,2 kilometrů získají poukázku na zmrzlinu,“ uzavírá Kafoňková.

Akce „Midsommar: Ochutnejte Švédsko!“ se bude konat v sobotu 22. a neděli 23. června od 10 do 17 hodin; vstup je pro všechny návštěvníky zdarma.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF