Město přispěje na opravu legendárních hodin na „Čáře“

Brno, 3. června 2019 – Kde si dát schůzku v centru Brna? Jedno z nejznámějších míst je na „Čáře“ pod hodinami. A právě na opravu těchto hodin město přispěje 44 tisíc korun. Dotaci schválili koncem května brněnští radní, a ještě o ní budou rozhodovat zastupitelé.

hodiny mechanicke vnitrek

Na město Brno se obrátila brněnská diecéze Církve československé husitské s žádostí o dotaci na opravu nárožních hodin nacházejících se na rohu ulic Joštovy a České (zvané v místní mluvě Čára).

Zmíněné hodiny jsou výrazným prvkem přestupního uzlu MHD na ulici Joštově, kde se denně pohybují stovky lidí, a rovněž slouží jako významný orientační bod a tradiční místo schůzek Brňanů. Proto Rada města Brna doporučila zastupitelům schválit církvi dotaci na opravu hodin ve výši 44 tisíc korun na způsobilé (uznatelné) výdaje, které vznikly a byly příjemcem uhrazeny od ledna do prosince 2019.

„Brňané se na rohu těchto ulic setkávali už na přelomu 19. a 20. století, tehdy zde byla kavárna. Do 80. let bylo toto místo známé jako „u medvídka“, protože zdejší fotografické studio lákalo zákazníky neonovým poutačem ve tvaru medvěda. Poté ho vystřídala masna s hodinami na fasádě. Na »Čáře« pod hodinami tak každý z nás zažil nejednu schůzku nebo rande a místo má ohromného genia loci. Oprava hodin ho pomůže zachovat,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...