Zadýcháváte se? Nechte se vyšetřit, zvou pneumologové

Brno, 12. září 2018 – Trápí vás častý kašel a při fyzické námaze se snadno zadýcháte? Pak můžete trpět idiopatickou plicní fibrózou (IPF). Na tuto nemoc v České republice zemřou ročně desítky nemocných, přitom část z nich se předtím vůbec nedostala ke správné léčbě. Plicní specialisté proto 13. září otevřou dveře svých ambulancí, aby vyšetřili všechny zájemce s dechovými potížemi a včas zachytili nové případy. K vyšetření není třeba doporučení praktického lékaře a je zdarma. Na jihu Moravy se připojí pět pracovišť v Brně, Kyjově a Hodoníně.

plice pneumokok

IPF poškozuje plicní sklípky, a tak postupně ubírá plochu k dýchání. „Při návštěvě ordinace pacient popíše své potíže, absolvuje poslech plic, spirometrii a případně i vyšetření difuzní kapacity plic, pokud ho má pracoviště k dispozici. Pokud ne, sestra pacienta na tato vyšetření ihned objedná,“ popisuje předsedkyně ambulantních pneumologů prim. MUDr. Ivana Čierná Peterová. Součástí prohlídky je i rentgen hrudníku – také ten podstoupí pacient na místě nebo později na objednání.

Zkušení pneumologové dokážou IPF jasně rozeznat. „Při poslechu plic slyší totiž lékař charakteristický zvuk připomínající odepínání suchého zipu, tzv. krepitus,“ upřesňuje MUDr. Čierná Peterová. Se správnou diagnózou má nyní lékařům pomoci webová aplikace IPFchecker, která obsahuje i nahrávku krepitu.

Akce se letos koná potřetí a je spojena s Týdnem IPF. V minulých letech se díky ní ke správné léčbě dostaly desítky lidí s IPF anebo s jinými vážnými plicními onemocněními. Seznam otevřených ambulancí najdou zájemci na webech plicnifibroza.cz nebo pneumologie.cz.

IPF se na počátku projevuje nenápadně. „Velká část pacientů nepovažuje zpočátku pokašlávání a zadýchávání za příznak těžké nemoci, ale za projev stárnutí, ztrátu kondice či následek kouření. Mohou oddalovat návštěvu lékaře, včasná diagnostika je však pro další průběh onemocnění zásadní,“ uvádí prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc. z Kliniky nemocí plicních a TBC Fakultní nemocnice Brno. Pokud lékaři stanoví správnou diagnózu včas a nasadí účinnou léčbu, nemocnému to výrazně zlepší vyhlídky. Léčba dovede nemoc po léta tlumit a zpomalovat její postup. Konečnou nadějí je pro pacienty transplantace plic.

„Podle našich odhadů je nyní v tuzemsku asi 2 000 lidí s IPF. V centrech a v našem registru IPF – EMPIRE, kde údaje o nemocných shromažďujeme, víme o půlce z nich – 917. U druhé poloviny netušíme, kde jsou. Velmi pravděpodobně tak nedostávají adekvátní léčbu,“ říká prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze a předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy (SIPP).

Nesprávně léčená případně neléčená IPF dává přitom nemocným jen zhruba tři roky života. Navíc postupně ubírá z jejich kondice, takže v závěru nemoci je pro ně dýchání vyčerpávající, i když jen sedí nebo leží.

 


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...