Výstava o legendární stavebnici Merkur k vidění už jen do neděle

Brno, 6. ledna 2014 - Technické muzeum v Brně si pro své malé i velké návštěvníky připravilo výstavu o již legendární stavebnici Merkur. Výstava potrvá už jen do 9. 2. 2014. Tento víkend je tedy poslední šancí, jak se pokochat vskutku ojedinělými exponáty, vyvolávajícími u mnohých krásné vzpomínky na období dětských her.

merkur01

Na výstavě je možné zhlédnout historii a vývoj této stavebnice, obdivovat propracované stavby, jako je Ivančický viadukt v měřítku 1:42, ruské kolo, a také modely strojů, v nichž byly použity součástky ze stavebnice Merkur. Návštěvníci se tak například seznámí s prototypem tzv. čočkostroje Otty Wichterleho nebo si sami mohou postavit něco z této nezapomenutelné skládačky.

merkur02
merkur03

Součástí hravé výstavy "Merkur - legendární stavebnice" v Technickém muzeu v Brně je také pokus o zapsání do České knihy rekordů nejvyšší stavbou ze stavebnice Merkur. Jako předloha byla zvolena nejvyšší stavba v brněnském regionu - televizní vysílač Kojál. Pokus o vytvoření rekordu sleduje i komisař z agentury Dobrý den z Pelhřimova.

Autorem výstavy je sběratel Jiří Mládek, který stavebnici Merkur zasvětil přes třicet let svého života a tyto modely sestavil.

foto: Technické muzeum v Brně


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF