Plánujete letní dovolenou? Nezapomeňte na kvalitní pojištění!

Brno, 2. července 2013 - Léto je již tradičně obdobím výjezdů do zahraničí, výjimečných a pohodových chvil, často okořeněných dobrodružnými sportovními aktivitami. Každá dovolená je jedinečná a má svá specifika. Jedna věc je však společná pro všechny cesty – rizika, která mohou vaši dovolenou proměnit v noční můru.

cestovni pojisteni 01

„Ať již cestu podnikáte soukromě, nebo jste se rozhodli využít služby cestovních kanceláří, sjednejte si vždy odpovídající cestovní pojištění," doporučuje specialistka pro komunikaci České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová.

Správným výběrem cestovního pojištění se můžete pojistit proti většině rizik, která vás na cestách mohou potkat. Můžete se připojistit na různé varianty rizikových sportů nebo tzv. „outdoorových" aktivit. Kromě pojistné ochrany získáte i asistenční služby, které vám budou oporou a rádcem v případě nečekané pojistné události.

Evropský průkaz zdravotního pojištění nemusí vždy stačit!

Váš Evropský průkaz zdravotního pojištění není ekvivalentem cestovního pojištění. Zajistí vám lékařsky nezbytnou zdravotní péči na území Evropy, ale pouze ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů, navíc s často vysokou spoluúčastí pacienta na ošetření, léky, zdravotní pomůcky (např. ortézy) či na hospitalizaci. V rámci tohoto průkazu také nelze využít asistenční služby, tj. nezbývá vám, než se spolehnout sami na sebe a vaše jazykové dovednosti. Sami také hradíte např. výjezd lékaře, převoz do zdravotnického zařízení nebo transport zpět do ČR, který může být nákladný.

Pamatujte na pojištění léčebných výloh a odpovědnosti

Základem dostatečného cestovního pojištění je sjednané pojištění léčebných výloh (s limitem alespoň 1 250 000 Kč) a pojištění odpovědnosti za škodu (výše limitu 1 000 000 Kč). Svou pojistnou ochranu můžete rozšířit o úrazové pojištění, pojištění rizikových sportů (nejsou-li součástí základního pojištění), pojištění zavazadel, pojištění storna zájezdu / cestovní služby (pokud cestujete s cestovní kanceláří), pojištění právní ochrany.

Sporty rekreační, rizikové, nebezpečné...

Ještě před sjednáním pojištění se zamyslete nad všemi aktivitami, které se chystáte provozovat. Každá pojišťovna má v rámci pojistných podmínek stanoveno, co je a co není rizikovým sportem, na co se vztahuje standardní cestovní pojištění a jaké druhy sportů jsou z pojištění vyloučeny. Rizikové a nebezpečné sporty bývají většinou ve výlukách, přesto však naleznete pojišťovny, které tyto činnosti pojišťují.

Vždy popište co nejpřesněji aktivitu, kterou hodláte provozovat. Rozhodující je dostatečně se informovat u konkrétní pojišťovny, důkladně se seznámit s pojistnými podmínkami včetně výluk z pojištění, vše si nechat podrobně vysvětlit a následně sjednat takové pojištění, které bude krýt veškerá potenciální rizika.

cestovni pojisteni 02

Sjednání pojištění: z domova, nebo na pobočce?

Způsobů se nabízí hned několik – on-line přes internet, po telefonu, prostřednictvím sms nebo osobně na pobočce pojišťovny. Pojištění můžete sjednat i v cestovní kanceláři, kde kupujete zájezd, zde však doporučujeme se seznámit s pojistnými limity a pojistnými podmínkami, neliší-li se od běžného pojištění, poskytovaného komerčními pojišťovnami. Ještě před zakoupením zájezdu i pojištění byste se měli také ujistit, je-li cestovní kancelář pojištěna proti úpadku.

Pojisti se na cestu

Právě takový je název nových webových stránek věnovaných problematice cestovního pojištění, které pro veřejnost připravila Česká asociace pojišťoven. „Obsahují detailní přehled všech rizik, která mohou turisty v zahraničí ohrozit," vysvětluje Ackermannová s tím, že kromě detailních informací o jednotlivých rizicích a typech produktů přinášejí i praktické postupy a návody a konkrétní příklady pojistných událostí. Stránky jsou součástí nezávislého informačního portálu o pojištění www.jaksepojistit.cz.

Součástí webových stránek jsou samostatné tematické brožurky ve formátu pdf ke stažení, které se detailně věnují specifikům dovolených.

Zdroj: ČAP

Vyšlo v Brno Business & Style

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...