Pivovarské dny na Staré radnici nabídnou 30 různých piv

Brno, 20. května 2013 – Přes tři desítky různých piv ze sedmi českých a moravských pivovarů budou moci ochutnat návštěvníci Pivovarských dnů na Staré radnici v Brně o víkendu 24.-25. května. Oblíbený pivní festival v centru města představí regionální produkci, která mnohdy nebývá v běžné prodejní síti dostupná, informoval tiskový mluvčí Turistického informačního centra města Brna Radek Švéda.

pivovarske dny

Pivním stánkům se speciály bude tradičně po oba dny vyhrazena Radnická ulice, kde se uskuteční i kulturní program, další část pivní nadílky najdu návštěvníci na nádvoří Staré radnice. Letošního ročníku festivalu se zúčastní pivovary z Černé Hory, Kláštera (Klášter Hradiště nad Jizerou), Jihlavy, Protivína, Hlinska v Čechách (Rychtář), Uherského Brodu a Vysokého Chlumce. Cena za půllitr zlatavého moku se bude pohybovat mezi 25 Kč a 33 Kč.

Pivní speciály ochutnáte i v podzemí

Pivovary představí návštěvníkům festivalu několik novinek. K ochutnání bude připraven například Sváteční Kouřový ležák z Pivovaru Uherský Brod a také Rychtář Rataj z Pivovaru Rychtář v Hlinsku v Čechách. Sváteční kouřový ležák je polotmavé pivo s převládající kouřovou vůní. Nakuřovaná nebo též kouřová piva tvoří samostatnou pivní kategorii a vyrábějí se s podílem sladu sušeného nad kouřem z dubového dřeva, případně rašeliny. Použití rašeliny při sušení sladu je společný prvek s výrobou whisky. A právě kouř dodává kouřovému pivu charakteristické vlastnosti, tedy velmi specifickou kouřovou až uzenou vůni i chuť.

Rychtář Rataj je čtyřikrát chmelený ležák, který hlinečtí pivovarníci připravili speciálně k letošnímu významnému výročí 100 let od založení pivovaru. Při jeho výrobě se používá speciální odrůda aromatického chmele a také metoda tzv. „chmelení za studena", kdy se chmel přidává do piva dodatečně až v průběhu jeho dokvašování v ležáckém sklepě. Výsledkem je aroma čerstvého chmele, skvěle vyvážená chuť se sladovou plností a svěží intenzivnější hořkostí, to vše doplněné velmi dobrým řízem.

Organizátoři připravili také degustace pivních speciálů v unikátních prostorách podzemí Labyrintu pod Zelným trhem. Ochutnávky se zde budou konat v pátek 24. května od 15 do 20 hodin a v sobotu 25. května od 13 do 18 hodin. Vstupenku v ceně 100,- Kč bude možné zakoupit přímo na pokladně Labyrintu pod Zelným trhem, Zelný trh 21, vždy hodinu před zahájením degustací. Vstup na ochutnávku bude hlavním vchodem Labyrintu. Každý účastník degustace obdrží pivní sklenici a upomínkový list.

Slavnostní zahájení Pivovarských dnů na Staré radnici se uskuteční v pátek 24. května 2013 v 15.30 hodin za účasti zástupců Turistického informačního centra města Brna i zástupců zúčastněných pivovarů. K dobré pohodě zahrají kapely různých žánrů. Programem bude provázet Luděk Savana Urbánek.

Pátek 24. 5. 2013
15:00 – 16:30 UKULELE ORCHESTRA JAKO BRNO
16:30 – 17:30 POUTNÍCI
18:00 – 19:00 ZADÁCI

Sobota 25. 5. 2013
14:00 – 15:00 LIDOPOP
15:30 – 16:30 DIZZY
17:00 – 18:00 NULOVÁ ŠANCE

Akci pořádá Turistické informační centrum města Brna a česká pivovarnická společnost Pivovary Lobkowicz, a.s.

Zdroj: TICmB


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF