MU vydala dvě knihy o nových trendech v médiích, jsou zdarma na internetu

Brno, 10. listopadu 2012 (MEDIAFAX) - Základní přehled o nových žurnalistických postupech v moderních online a tištěných médiích, rozhlase a televizi nabízí publikace Nové trendy v médiích, které vydala Katedra mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

programator

Jak v sobotu řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová, autoři využili nové trendy nejen v názvu a obsahu obou dílů publikace, ale i ve formě jejich distribuce. "Oba tituly jsou k dispozici volně ke stažení v elektronické podobě na internetu," řekla Fojtová. Ti, kdo přece jen dávají přednost tradiční tištěné formě publikace, dostanou podle ní jako bonus DVD s interaktivními prvky.

"Publikace lze bez obav kopírovat, využívat a volně šířit, protože podléhají autorské licenci Creative Commons. Stačí vždy uvést autory, dílo nepozměňovat či nedoplňovat a nevyužívat ho komerčně," upřesnil Jaroslav Čuřík, který je spolu s kolektivem autorem první knihy Nové trendy v médiích I: Online a tištěná média.

Autorem druhé publikace Nové trendy v médiích II: Rozhlas a televize je Jan Motal, kterému přispěl kolektiv autorů.

Podle Fojtové je cílem odborných recenzovaných publikací především reflektovat výrazné změny žurnalistické praxe směrem k multimedialitě a také pomoci vysokoškolským studentům, ale i novinářům a laickým zájemcům o žurnalistiku v pochopení nových mediálních trendů. "Jedním z nich je propojování obsahů různých typů médií a s tím související propojování práce dříve oddělených redakcí," poznamenala mluvčí.

Všechna významná tištěná média v současnosti stále intenzivněji pracují se svou internetovou podobou. Zmíněné změny pak podle tvůrců příruček radikálně ovlivňují práci žurnalistů – podle nich údajně vzniká multimediální novinář, který "musí umět nejenom psát, ale také fotografovat, pracovat se zvukem a pořizovat video".

Knihy jsou vytištěny na recyklovaném papíru a u vybraných internetových odkazů jsou uvedeny QR kódy pro snazší přístup ke zdrojům. Aby zájemci mohli i tištěné publikace využívat co nejsnadněji, jsou k nim přiložena DVD s publikací v interaktivním formátu pdf. Ke stažení jsou i formáty vhodné pro čtení elektronických knih z počítače, tabletu či mobilního telefonu. Jako bonus pak nechybí na DVD další multimediální materiály.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...