O post ředitele gymnázia Elgartova bude soupeřit devět pedagogů

Brno, 9. března 2012 (MEDIAFAX) - Jihomoravští učitelé svedou letos v konkurzech největší boj o křeslo ředitele prestižního brněnského gymnázia v Elgartově ulici. Náměstek hejtmana Stanislav Juránek v pátek řekl, že do výběrového řízení vypsaného krajským úřadem se tam přihlásilo devět uchazečů. Do tendrů na obsazení 150 míst ředitelů školských zařízení v Jihomoravském kraji se přihlásilo 308 učitelů. Není jediná škola, kde by se o místo neucházel alespoň jeden kandidát, řekl vedoucí školského výboru krajského úřadu Jiří Janda.

skola_elgartova

"Na jedno místo kandidují většinou dva až tři lidé," řekl Janda. Alespoň jeden pedagog se uchází o ředitelský post v 65 školských zařízeních. Největší zájem je o řízení prestižního brněnského gymnázia v Elgartově ulici. "Zaregistrovali jsme přihlášky devíti pedagogů," řekl vicehejtman Juránek.

Osm lidí se pak hlásí na brněnské gymnázium v Křenové ulici a sedm uchazečů se zajímá o post ředitele na Integrované střední škole v Hodoníně. Vysoce nadprůměrných šest uchazečů pak svede bitvu o ředitelská místa na Vyšší odborné škole a středním odborném učilišti v Bzenci na Hodonínsku, Základní umělecké škole Jaroslava Kvapila v Brně a v Základní škole Horní Česká ve Znojmě.

Podle náměstka hejtmana Stanislava Juránka (KDU-ČSL) souvisí poměrně nízký počet přihlášených s faktem, že pedagogové měli poměrně málo času na to, aby se do tendrů přihlásili. "Řada kvalitních pedagogů tak neměla kdy, aby si svůj projekt zodpovědně připravila," dodal Juránek. Připustil, že krajský úřad zaskočila situace v řadě škol, kde se přihlásil pouze jediný kandidát. "Těžko říci, zda je škola natolik kvalitně řízena, že se konkurenti obávají jít proti řediteli nebo si učitelé na ředitelský post jednoduše netroufají," řekl.

V případě 65 škol, kde je jen jeden uchazeč, tak podle Juránka může nastat situace, že komise ředitele nevybere a výběrové řízení bude muset vypsat znovu. Krajský úřad nyní sestavuje výběrové komise. Ty musejí o nových ředitelích rozhodnout nejpozději do konce prázdnin, kdy všem ředitelům krajských školských zařízení vyprší smlouvy.

Hejtmanství se přípravami 150 vypsaných tendrů zabývá velmi vážně. "Nechceme, aby byla řízení zpochybňována, chceme, aby byla transparentní," zdůraznil Juránek. Podle něj se proto do konkursů zapojí všichni uvolnění krajští radní a zastupitelé, což je sedmnáct lidí. "Abychom nápor zvládli, využijeme i ostatních zastupitelů, včetně opozičních," uvedl vicehejtman.

Obsazení komisí stanoví zákon, který přesně určuje, kdo v nich musí sedět. Podle Juránka to budou dva lidé z dotčené školy, zástupce pedagogického sboru školy, zástupce České školské inspekce, jeden odborník, zpravidla ředitel příbuzné školy, úředník jmenovaný ředitelkou krajského úřadu a dva krajští zastupitelé. "Jako přísedící bude přítomen i člověk z odborů, který bude průběh konkursního řízení kontrolovat," dodal Juránek.

Každý z konkursů bude vyžadovat dva dny práce. Jako první přijdou podle Juránka na řadu konkursy v 15 školách, které se na jižní Moravě od září slučují. Výběrová řízení začnou od poloviny března, poslední z nich musí definitivně skončit nejpozději do 31. července.

Velký problém s obsazením konkursních komisí bude mít vzhledem k velkému počtu výběrových řízení Česká školní inspekce. "Inspektoři ale slíbili, že se pokusí situaci zvládnout," poznamenal Juránek.

Jiří Nováček, foto. Gymnázium Elgartova, gymelg.cz

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...