Skauti přivezli z Vídně do Česka Betlémské světlo

Brno, 10. prosince 2011 (MEDIAFAX) - Čeští skauti přivezli v sobotu krátce po půl sedmé večer do Česka Betlémské světlo. Jeho plamínek získali dvě hodiny po poledni ve Vídni při bohoslužbě v chrámu Zur Heiligen Familie od rakouských junáků. Mezinárodní bohoslužby ve vídeňském Farním kostele Svaté rodiny se podle mluvčí skautů Anny Lukešové zúčastnila asi tisícovka mladých lidí z dvaceti evropských států. "Po jejím skončení začali mládežníci do svých zemí rozvážet Betlémské světlo, které se stalo jedním z významných symbolů Vánoc v mnoha rodinách celé Evropy," řekla Lukešová.

adventni-venec

Brněnští skauti přivezli do České republiky světlo v sobotu večer. Vyjeli v 16.33 z vídeňské stanice Meidling rychlíkem Eurocity Franz Schubert. Na brněnském hlavním nádraží vystoupili skauti s lucerničkami krátce po půl sedmé večer.

Brno se stane v České republice jako vždy pro Betlémské světlo první zastávkou. Hned v neděli 11. prosince jej v devět hodin při mši v katedrále sv. Petra a Pavla skauti předají do rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. "Po skončení bohoslužby si světélko v lucernách či na hořící svíci mohou lidé odnést domů," řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Další organizace šíření Betlémského světla ve farnostech a obcích již bude záležet na místních podmínkách. Podle Jandlové je možné plamínky uchovávat například na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách i u dobrovolníků. "Zájemci si pro ně mohou přijít sami nebo – zejména starší – mohou požádat o jeho přinesení domů," řekla mluvčí biskupství.

Od soboty 17. prosince pak budou plamínek z Brna rozvážet vlaky Českých drah po celé republice. "Po jedenácti letech se z rozvážení Betlémského světla stala krásná tradice. Vlak se s ohledem na bezpečnost stal nejvhodnějším dopravním prostředkem, proto i další cestu Betlémského světla do všech míst České republiky obstarají právě vlaky," řekl Michal Teplík z Krajského centra osobní dopravy ČD v Brně. Po republice jej rozveze osmnáct rychlíků a řada dalších návazných spojů.

Betlémské světlo si může i v dalších městech Česka vyzvednout každý zájemce - skauti jej totiž rozvezou do měst v celé zemi nejen vlakem, ale umístí jej i do veřejných knihoven, na vánoční trhy, na náměstí a do kostelů. Součástí akce budou i různé doprovodné akce.

Betlémské světlo je plamínek pocházející z Ježíšova rodiště, Betléma. Před Vánocemi putuje napříč Evropou. Myšlenka šíření symbolického předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do 25 zemí světa. Poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem ze Svaté země do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Do tehdejšího Československa se Světlo přátelství, jak se betlémský plamen také nazývá, dostalo po pádu komunistického režimu. V rukou skautů se poprvé objevilo v prosinci 1989 až pod sochou svatého Václava v Praze.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF

Kulturní akce v Brně

<<  Říjen 2019  >>
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Nejbližší akce
24.05. Animefest 2024..
22.06. INTERCANIS..