Pro radu si do onkologického ústavu na Žlutém kopci přišlo už 45 tisíc lidí

Brno, 2. prosince 2011 (MEDIAFAX) - Během desetileté existence Masarykova onkologického ústavu v Brně na Žlutém kopci využilo více jak 45 000 lidí služeb tamního onkologického informačního centra. V pátek to při příležitosti výročí otevření centra, řekla mluvčí kliniky Zuzana Joukalová. "Ze dvou třetin přicházejí ženy, které mají obecně daleko větší zájem o informace týkající se nejen jejich onemocnění, ale i problémy rodinných příslušníků či přátel," řekla Joukalová. Dodala, že nejčastějšími dotazy z pohledu onkologických diagnóz je karcinom prsu.

onkologicky_ustav

"Z dotazů mimo diagnózu se lidé ptají ponejvíce na výživu onkologického pacienta a možnosti léčby či konzultace na naší klinice," upřesnila mluvčí kliniky, kterou čeští pacienti minulý týden opakovaně zvolili za nejlepší českou nemocnici v péči o nemocné.

Čas podle Joukalové ukázal, že rozhodnutí vybudovat onkologické informační centrum na nejlepší klinice pro léčbu rakoviny v Česku bylo jednoznačně správné. "Jeho služeb využívají nejen pacienti a jejich příbuzní, ale stále častěji i široká veřejnost, která zde nachází základní informace o prevenci nádorových onemocnění," řekla mluvčí kliniky. "Díky pestrosti nabízených služeb, to je osobních návštěv, telefonátů i internetových dotazů se našimi klienty postupně stávají všechny věkové kategorie lidí," dodala.

Onkologické informační centrum je součástí Centra komunikace s veřejností, které se snaží zpříjemnit pacientům jejich pobyt v nemocnici a veřejnosti představit Masarykův onkologický ústav jako místo, kam se nechodí umírat, ale kde najdou všichni onkologičtí nemocní špičkovou péči a léčbu, které jim dávají šanci na uzdravení nebo prodloužení kvalitního života. I kvůli tomu pořádá centrum pravidelně vždy první čtvrtek v měsíci vernisáž v Galerii Žlutý kopec.

Podle Joukalové nejde o galerie v pravém slova smyslu, obrázky v ní umístěné ale zpříjemňují pacientům pobyt. "S trochou nadsázky se dá říci, že je to nejnavštěvovanější galerie v České republice, protože tudy ročně projde téměř dvě stě tisíc lidí. Z nich je sto devadesát tisíc pacientů ambulantních a více než devět tisíc hospitalizovaných," řekla Joukalová.

Kromě výstav pracovníci Centra komunikace s veřejností zvou do ústavu známé zpěváky a umělce, kteří tady vystupují vždy bez nároku na honorář. Nemoným lidem na Žlutém kopci hráli a zpívali například sourozenci Ulrychovi, Laďa Kerndl, Pavel Novák, Marta Kubišová, Jaroslav Hutka, Jiří Pavlica s Hradišťanem, Marek Eben, Zora Jandová, Karel Vágner, skupina Early Times a mnoho dalších.

"I toto je aktivita, která pomáhá pacientům zvládnout po psychické stránce toto onemocnění a dává jim chuť s rakovinou bojovat," řekla vedoucí onkologického informačního centra Helena Sedláčková.

Masarykův onkologický ústav v Brně se od svého založení v roce 1935 zabývá pouze léčbou zhoubných nádorových onemocnění. Je jediným zdravotnickým zařízením svého druhu v Česku, kde je pod jednou střechou v plném rozsahu zastoupena diagnostika, léčba, věda, výzkum i pre- a postgraduální výuka lékařů. Ústav proto podle mluvčí považuje za svou povinnost věnovat se i osvětě v řadách veřejnosti. A právě kvůli tomu vedení kliniky založilo 3. prosince 2001 v prostorách Masarykova onkologického ústavu ve 3. patře Švejdova pavilonu Onkologické informační centrum, které je dodnes jediné svého druhu v České republice.

Jiří Nováček, foto: Masarykův onkologický ústav

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...