Škola vyhodila studenta kvůli hanobení národa, vyhazov ale neplatí

Brno, 15. září 2011 (MEDIAFAX) - Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně zatím neuspěla se snahou vyloučit jednoho ze svých studentů, který pomaloval koleje kresbami s nápisem Žide! Zmiz! Smrdíš a hákovým křížem. Ve čtvrtek o tom informoval server Aktuálně.cz.

jamu-budova250

Nejvyšší správní soud totiž rozhodl, že škola, která vyloučila studenta režie Robina Kvapila kvůli hanobení národa, mladíka poškodila. Nedokázala mu dostatečně zdůvodnit, proč ho vylučuje.

Podle Aktuálně.cz jde v Česku unikátní spor, který začal v listopadu 2007. Mladý student pomaloval fixem zdi v jednom podlaží brněnských kolejí Astorka. Kromě sprostých obrázků nakreslil i postavu s komiksovou bublinou "Žide! Zmiz! Smrdíš", hákový kříž a postavu ukřižovanou na kříži s nápisem Inri (Ježíš Nazaretský, král židovský).

Kvapil vše druhý den smazal. Později tvrdil, že obrazce měly upozornit na připravovanou premiéru jeho inscenace Heil hou! Zároveň vždy uváděl, že není neonacistou, naopak zastává antifašistické postoje.

"Použil jsem symbol den před premiérou protifašistického představení, které jsem režíroval. Impulzem k představení byla informace o chystaném pochodu neonacistů na výročí křišťálové noci. Když příště namaluji rudou hvězdu, znamená to, že jsem komunista?" řekl Kvapil.

Vedení školy na počínání studenta ale reagovalo okamžitě. Děkan fakulty rozhodl o vyloučení mladíka ze studia. Škola jako důvod pro vyloučení uvedla dvě okolnosti - úmyslná škoda na majetku a zároveň hanobení národa namalovanými kresbami.

Škola stanovisko studenta, podle kterého šlo o reklamu na jeho hru, neuznala. "Ne každý, kdo viděl malůvky, se účastní této hry. Vše bylo na veřejném prostranství, ne v místě konání hry. Takové vysvětlení jsme neakceptovali," uvedl děkan fakulty Josef Kovalčuk. Kvapilovi podle něj při rozhodování přitížily předchozí kázeňské postihy včetně podmínečného vyloučení za promítání porna v divadelní hře.

Verdikt školy pro vady řízení zrušil Krajský soud v Brně, škola se ale ještě obrátila na Nejvyšší správní soud.

I ten ale její stížnost odmítl a nařídil, aby se škola vyloučením studenta zabývala znovu. Podle soudců totiž rozhodnutí školy dostatečně neodůvodňuje závěr školy, že student hanobil národ - znalecký posudek nedává jasnou odpověď na problematiku hanobící povahy kreseb.

Soud uvedl, že nápis "Žide! Zmiz! Smrdíš!" sám o sobě nepochybně národ hanobí a právě nápisy obdobného druhu byly v minulosti předzvěstí nejhorších zločinů proti lidskosti, které kdy byly spáchány. Současně je však třeba brát v úvahu všechny okolnosti konkrétního případu.

"Bylo třeba se v odůvodnění rozhodnutí zabývat tím, zda a jak případně působí jednotlivé vyobrazené segmenty vzájemně a jaké je jejich celkové vyznění," uvedl soudce David Hipšr.

Podle něj teprve poté, kdy škola přesvědčivě zdůvodní, že Kvapil skutečně národ hanobil, je možné vzhledem ke konkrétním okolnostem případu hodnotit dosažený stupeň společenské nebezpečnosti. "A to i s ohledem na studentovy veřejně deklarované protinacistické postoje," zdůraznil Hipšr.

Zákon o vysokých školách neobsahuje přesnou úpravu skutkových podstat disciplinárních přestupků a nechává vysokým školám široký prostor pro úvahu, jaké jednání budou za přestupek považovat.

Server Aktuálně.cz napsal, že podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu je nutné, aby školy důkladně a jasně rozhodly, čeho se měl vyloučený student dopustit. Student se může účinně bránit jen tehdy, když ví, co je mu přesně kladeno za vinu.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...