Akademik Horyna znovu stojí před soudem za vyhrožování kolegovi

Brno, 3. srpna 2011 (MEDIAFAX) - Městský soud v Brně se ve středu opět zabývá případem profesora Masarykovy univerzity v Brně Břetislava Horyny, který před třemi lety anonymně posílal výhrůžné emaily kolegovi z katedry filosofie Jaroslavu Hrochovi. Ve středu to sdělila mluvčí soudu Gabriela Stočková.

e-mail-vyhrozovani250

"Soud má v plánu vyslechnout řadu dalších svědků," uvedla Stočková.

Městský soud v Brně v únoru uznal Horynu vinným a uložil mu pokutu 50 tisíc korun. Soudce Martin Hrabal zdůvodnil verdikt tím, že Horyna dosud neměl problémy se zákonem. "Výhrůžné e-maily byly jakýmsi vybočením z života profesora Horyny, a proto mu soud udělil peněžitý trest,“ zdůvodnil již dříve Hrabal s tím, že kvůli beztrestnosti nedostal akademik podmínku, která by jinak byla na místě.

Horyna se odvolal a Krajský soud v Brně jeho odvolání uznal. "Krajský soud zrušil rozsudek Městského soudu v Brně a případ mu vrátil," řekla v červnu mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Břetislav Horyna před třemi lety anonymně vyhrožoval prostřednictvím e-mailové korespondence smrtí svému kolegovi Jaroslavu Hrochovi. "Stačí jedna injekce v trolejbusu, celkové ochrnutí, shniješ zaživa.....Myslíš si, že zalezeš a nebudeš vidět? Ani omylem, fešáku, už brzo to začne, dočkáš se. Shniješ, než tě najdou..." obsahovaly zprávy.

Obžalovaný Horyna se hájil tím, že proti němu všechno vykonstruoval Hroch, který žárlí na jeho profesní kariéru. Napadený Hroch zase namítal, že se po přečtení e-mailů zhroutila jeho manželka a onemocněla.

Lenka Horáková

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...

prehled_vinotek_v_Brne3-FIN

Přihlášení k odběru měsíčníku Šalina v PDF