Amazoňan trůnil dva dny v koruně stromu v Brně, dolů jej dostal ornitolog

Brno, 31. května 2011 (MEDIAFAX) - Amazoňana modročelého, papouška sedícího v pětimetrové výši v koruně stromu, odchytili v úterý v Brně-Králově Poli pracovníci ptačího centra ze Štěpánské ulice. Papouška za dvanáct až patnáct tisíc korun dostal z koruny stromu do bezpečí ukázkovým chvatem ornitolog Tomáš Jurečka.

amazonan_modrocely250

"V pětimetrové výšce na požárním žebříku to byl obdivuhodný profesionální výkon," řekl šéf brněnského ptačího centra Zdeněk Machař.

Bezprizorního velkého ptáka si všimla při pochůzce sídlištěm v královopolské Herčíkově ulici nedaleko fotbalového stadionu jedna ze strážnic městské policie. Společně pak spolu s hasiči a ornitology podnikla akci na jeho záchranu - podle svědků totiž seděl pták v koruně stromu dva dny.

Okroužkovaný opeřenec putoval vzápětí do ptačího centra. "Pták je úplně v pořádku, není zraněný ani hladový," řekla mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková.

Ptačí záchranáři nyní podle kartotéky zjišťují, komu amazoňan patří. "Zatím to nevíme. Papoušek je ale s největší pravděpodobností místní - na noze má totiž český registrační kroužek," řekl Machař.

Amazoňané modročelí jsou poměrně velcí ptáci, dorůstají v dospělosti až čtyřiceti centimetrů. V přírodě se dožívají až padesáti let. Samci jsou výrazněji vybarveni a mohutnější než samice, mají větší hlavu a zobák. Většinou jsou jasně zelení s modro-žluto-bílou hlavou a někteří z nich se jako mláďata mohou naučit napodobovat lidskou řeč.

Jiří Nováček

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...