Zaoceánská loď – nový domov expozice Muzea loutek

Brno, 10. února 2011 - Nová budova Muzea loutek připomíná nejvíce zaoceánskou loď. V budově vzniká stálá expozice loutek brněnského Divadla Radost. Z více než 220 inscenací divadlo archivuje téměř 2 000 loutek. Muzeum loutek získalo na stavební úpravy dotaci 28 milionů korun z Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Loutky

Dřevěná loď je poslední stavební etapou rekonstrukce divadla, jehož celý areál je inspirován lodní tématikou.  Hlavní budova připomíná kapitánský můstek a v interiéru divadla je mnoho dalších lodních prvků. Nového kabátu se díky rekonstrukci dočkalo atrium, skladiště, ateliéry a nahrávací studio.
„Sklady a ateliéry kapacitně nestačily potřebám divadla. Výroba a především uskladnění loutek a kulis
je prostorově náročné,“ uvedl ředitel Divadla Radost Vlastimil Peška.

V nově upravených ateliérech se vyrábí loutky a kulisy pro vznikající inscenace. Z každé hry, která je stažena z repertoáru, si divadlo uchovává kolekci loutek, jejímiž autory jsou špičkoví výtvarníci.
V muzeu se tak mohou výstavy tematicky obměňovat.

Na slavnostní otevření si zájemci budou muset počkat na první květnový den.
Divadlo Radost je příspěvkovou organizací města Brna. Svou profesionální činnost zahájilo v roce 1949. Pořádá divadelní představení pro děti, mládež i dospělé, jejichž dominantním inscenačním prvkem je animace.  V průběhu více než šedesáti let činnosti nastudovalo více jak 250 inscenací. Divadlo Radost bylo oceněno řadou domácích i zahraničních vyznamenání a úspěšně reprezentovalo české loutkářství v mnoha zemích Evropy, Asie i Jižní Ameriky.

red


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...