Michlovský

Novinky brněnských vinoték - listopad 2012

Brno, 4. listopadu 2012 - Nová vína vzbuzují zvědavost. Co je to Šaldorfský Kravák, jaká vína dává starobylá odrůda Morávka? Co dokáže s Furmintem zrání v barikovém sudu a co se skrývá pod označením cuvée burgundských odrůd? A jak asi chutná polosladký Muškát Moravský či dokonce sladké Rulandské modré? Všechny odpovědi jsou ukryty v lahvích vína dostupných i v Brně.

11-Saldorfsky_Kravak-Sauvignon2011pozdni_sberŠaldorfský Kravák Sauvignon 2011 pozdní sběr

Vinařství Piálek & Jäger
Morava, Znojemská podoblast, Nový Šaldorf, Kraví hora
299 Kč (UME)

Prémiový sauvignon ve všech směrech. Velmi aromatické víno s tóny černého rybízu, špetkou hlohu a hluchavky. V chuti se hřejivě doplňuje bezová šťáva s limetkovou kyselinkou. Zbytkový cukr 5,0 g/l, kyseliny 6,0 g/l, alkohol 13,9 %.

Šaldorfský Kravák je nová značka sdružení Modré sklepy - majitelů vinic s odrůdou Sauvignon na viniční trati Kraví hora v Novém Šaldorfu. Sami vinaři označují vinohrad jako první grand cru na Moravě. Víno vzniká za velice přísných podmínek, a tak bylo v prvním ročníku (2011) vybráno pouze šest zástupců, kteří nejlépe reprezentují terroir vinice. Mezi nimi i Šaldorfský Kravák Sauvignon 2011 pozdní sběr z Vinařství Piálek & Jäger.

 

11-Sylvanske_zelene2011pozdni_sberSylvánské zelené 2011 pozdní sběr

Vinařství Michal Janás
Morava, Slovácká podoblast, Blatnička, Novosady
169 Kč (ALL, PLN)

Bílé polosuché víno. Sylvánské zelené (křížení Rakouské bílé a Tramín) je dnes minoritní odrůdou, přestože bývalo kdysi nejrozšířenějším na Moravě (lidové označení Morávka). Víno má příjemnou kyselinu (6,7 g/l), je viskózní a hladké, jemné ovocné angreštové chuti. Zbytkový cukr 15,2 g/l, bezcukerný extrakt 23,6 g/l. Alkohol 11 %. Šampion výstavy Hluk 2012.

11-Enotrion_cuvee2011ceske_zemske_vinoEnotrion cuvée 2011 ČZV

Mělnické vinařství Kraus
Čechy, Mělnická podoblast, Mělník
240 Kč (U3K)

Cuvée složené ze tří burgundských odrůd Pinot Gris, Pinot Noir a Chardonnay. Každá z těchto odrůd přináší do výsledného vína své přednosti. Díky lehčím, záhřevným půdám s vyšším obsahem vápna na Mělníku je víno velmi extraktivní, chuťově plné s výrazným minerálním podtónem. Chuť je komplexní, dominují ji citrusy, bílé květy, med a v dochuti lískový oříšek. Obsah alkoholu 13 %, obsah kyselin 6 g/l, suché víno.

11-Furmint_barrique2009vyber_z_hroznaFurmint barrique 2009 výber z hrozna

J&J Ostrožovič
Slovensko, Východoslovenská oblast, Malá Tŕňa, Makovisko
180 Kč (MBV)

Lákavý zlatožlutý barevný odstín a plnější skořicovo-vanilková vůně s náznakem sušeného exotického ovoce prozrazují, že víno zrálo v nových dubových sudech typu barrique. Robustní tón sladkého dřeva je v chuti podpořený bohatou mineralitou, alkoholem a ovocným s až balzamickým závěrem. Šarmantní průkopník moderní tokajské filozofie. Alkohol 13,25 %, zbytkový cukr 5,5 g/l, kyseliny 6,4 g/l.

11-CabernetMoravia2011pozdni_sberCabernet Moravia 2011 pozdní sběr

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Pod vinohrady
255 Kč (JOB, KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, TRA, U3K, VGA)

Červené suché víno s 0,8 g/l zbytkového cukru, 4,7 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Velmi plné, hebké, s nezaměnitelnou typickou vůní i chutí černého rybízu a ostružin. Doporučeno zejména ke grilovaným masům a zvěřině. Doba zrání 2014, teplota podávání 14 – 16 °C. Diplom VVT 2012.

11-Frankovka2010vyber_z_hroznuFrankovka 2010 výběr z hroznů

LIVI Dubňany
Morava, Slovácká podoblast, Mutěnice, Úlehle
299 Kč (JOB, MBV, MIS, TRA, VGA)

Červené suché víno s 1,1 g/l zbytkového cukru, 6,1 g/l kyselin a 13,0 % alkoholu. Barva je tmavě rubínová, vůně rozinek a skořice. Chuť je kořenitá, s tóny rozinek a vanilky. Vhodné k hovězím steakům a zvěřině. Doporučená archivace do roku 2020. Sklizeň hroznů proběhla 16. listopadu 2010, cukernatost moštu dosáhla 25 °ČNM.  Celkové množství lahví je 2400 kusů.

11-Muskat_Moravsky2011pozdni_sberMuškát Moravský 2011 pozdní sběr

Vinařství Krist
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Panenský Kopec
249 Kč (CRU, ROZ, UZP)

Polosladké bílé víno s 42,0 g/l zbytkového cukru, 5,3 g/l kyselin a 10,0 % alkoholu. Světle žlutá barva, výrazná muškátová vůně i chuť. První „Mopr“ s vysokým zbytkovým cukrem ve vinařství Krist. Ocenění: Stříbrná medaile Vinalies Paris 2012, Stříbrná medaile Bojnice 2012, Bronzová medaile Vitis Modra 2012.

11-Palava2011vyber_z_hroznuPálava 2011 výběr z hroznů

PROQIN
Morava, Mikulovská podoblast, Popice, Svidrunk
320 Kč (SON, U3K, VGA)

Bílé polosuché víno. Expresivní aroma exotických plodů liči, papáje, ananasu a okvětních plátků růže vytváří impozantní a nezaměnitelný chuťový projev dokonale vyzrálých cibéb s medově kořenitou dezertností. Doporučeno k lehkým ovocným a tvarohovým dezertům, zrajícím sýrům a paštičkám z husích jater. Bronzová medaile v soutěži IWC San Francisco 2012.

11-Tramin_cerveny2011vyber_z_hroznuTramín červený 2011 výběr z hroznů

Rodinné vinařství Grmolec
Morava, Slovácká podoblast, Hovorany, Staré hory
255 Kč (JOB, KAM, MBV, MIS, MOR, PEC, TRA, U3K, VGA)

Bílé polosuché víno s 8,2 g/l zbytkového cukru, 5,3 g/l kyselin a 14,0 % alkoholu. Velmi koncentrované, kořenité, s nižší kyselinkou a krásným výrazným aroma čajových růží až fialek. Doporučeno ke kořeněným pokrmům asijské kuchyně, sladkým úpravám kuřecího, či sýrům s modrou plísní. Doba zrání 2015, teplota podávání 9 – 11 °C. Bronzová medaile Festwine 2012.

11-Frankovka_klaret_2011_pozdni_sbrFrankovka klaret 2011 pozdní sběr

Rodinné vinařství Košut
Morava, Slovácká podoblast, Moravská Nová Ves, Vinohrady
156 Kč (MOR, UMA, VSV)

Polosuché růžové víno s 5,4 g/l zbytkového cukru, 6,5 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu. Celé hrozny byly velice jemně a šetrně lisovány, aby se do moštu nedostala barviva ze slupek bobulí. Víno je pak světle žluté, s odlesky barvy cibulové slupky, ve vůni s tóny lesního ovoce s jemně nasládlou chutí a kyselinkou. Doporučeno k rybám a uzeným masům. Vhodná teplota podávání je 11 – 14 °C. Ocenění: Bronzová medaile VVT 2012, Stříbrná medaile Wienparade Poysdorf 2012, Silver medal AWC Vienna 2012.

11-CabernetMoravia2010pozdni_sberCabernet Moravia 2010 pozdní sběr

Vinařství U Kapličky
Morava, Velkopavlovická podoblast, Zaječí, U Kapličky
149 Kč (VUK, SON)

Červené suché víno s 0,7 g/l zbytkového cukru, 5,8 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu. Barva vína je tmavě červená s inkoustovými odlesky. Ve vůni dominují tóny černého rybízu a sladkého dřeva, chuti vynikají čokoládo-kávové tóny. Vhodné podávat ke zvěřině, ke steakům, k tmavým masům s hutnou úpravou. Teplota servírování 14 – 16 °C. Ocenění: Perla vinic 2012.

11-Rulandske_modre-2009_vyber_z_bobuliRulandské modré 2009 výběr z bobulí

Vinařství Krist
Morava, Slovácká podoblast, Milotice, Šidleny
299 Kč (CRU, ROZ, UZP)

Červené sladké víno s 46,0 g/l zbytkového cukru, 7,0 g/l kyselin a 13,5 % alkoholu. Granátová barva, ve vůni dominují ovocné tóny, aroma lesních plodů. V chuti jsou patrny taniny a zralé černé třešně. Ocenění: Stříbrná medaile Bojnice 2010, TOP 77 2010, Stříbrná medaile Vínne trhy Pezinok 2010.

Uvedené ceny jsou doporučené koncové, včetně DPH. Jsou platné v den uveřejnění článku a můžou se tak výrazně lišit od aktuální nabídky.

Jan Přikryl, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Více na Novinky brněnských vinoték

Listopadový přehled vinoték

ALL Vinotéka Alla ROZ Rozverný hrozen
CRU Crustum TRA Transvin
JOB Vinotéka Vlastimil Job U3K Vinotéka U Tří knížat
KAM Vinotéky Kamenný džbán UMA U Martina
MBV Moravská banka vín UME U Merci
MIS
Vinotéka Mistr UZP U žíznivého papouška
MOR Moravská vinotéka VGA Vinná Galerie
PEC Petit Cru VSV Vinný sklípek Vinárium
PLN PlneLahve.cz VUK Vinotéka Vinařství U Kapličky
SON Vinotéka Sonneck

Komentáře  

 
0 #1 chabal 2013-02-11 18:19
červené moravské sladké víno? viz ta Rulanda modrá od Krista. kam ten svět spěje... ;) na druhou stranu proč ne, je to alespoň taková malá raritka :)
Citovat
 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit