Jak vybrat burčák, na kterém si pochutnáte? Dejte na rady vinaře!

Brno, 8. září 2011 – Sezóna burčáku je opět tady. „Letošní rok vypadá slibně, jak s množstvím hroznů, tak s jejich vyzrálostí,“ říká Jakub Adámek z Moravské Vinotéky v Brně. Stejně jako každý rok, i letos se objevují nepoctiví prodejci, kteří chtějí na oblibě nápoje vydělat. O to, jak jim nenaletět a o co se zajímat, chceme-li si na burčáku skutečně pochutnat, se s námi podělil majitel brněnské vinotéky v krátkém rozhovoru.

   

Novinky brněnských vinoték - září 2011

Brno, 2. září 2011 - I když burčák začíná vonět ulicemi a útočit na nás svoji podbízivou sladkostí, vždy je ta správná příležitost zastavit se a vychutnat si již „dospělé“ víno. Moravští vinaři jakoby si vypůjčili trochu té sladkosti čerstvě kvasícího moštu a zařadili do svých novinek vína nejčastěji polosuchá a polosladká. Není se ale co divit, na koštech a nejrůznějších ochutnávkách stále častěji zní požadavky na „něco sladšího“. Ale i na pravověrné milovníky suchých vín je mezi novými tipy vinoték pamatováno.

   

Novinky brněnských vinoték - srpen 2011

Brno, 3. srpna 2011 - Jaký bude nový ročník vín? V době dozrávání hroznů na vinici si každý milovník vína klade stále častěji tuto věčnou otázku. Po neúrodě loňského ročníku vypadá ten nový zatím slibně. Ovšem nechvalme víno předem, to se nemá. Co chválit můžeme, to jsou novinky v nabídkách vinoték. Z Moravy přicházejí opravdu pěkné svěží bílé vzorky 2010 i již nazrálé 2009, ze světa pak už řádně naleželá červená vína.

   

První červené víno v ČR s příznivým účinkem pro organizmus

Brno 14. července 2011 - Česká společnost ResVinia tento týden oficiálně uvedla na trh první české červené víno Bona Dea se zvýšeným obsahem přírodního antioxidantu – resveratrolu. Množstvím resveratrolu 4 - 9 mg/l se Bona Dea zařadila mezi světovou špičku vín příznivě působících na náš organizmus. Bona Dea je římská bohyně řeckého původu uctívaná jako ochránkyně zdraví a plodnosti.


 

   

Novinky brněnských vinoték - červenec 2011

Brno, 1. července 2011 - Nic naplat, lidé vybírají očima, platí to i při výběru vína. Čím více se lahev třpytí „medailičkami“, tím větší je šance, že po ní koupěchtivý zákazník sáhne. Jistým regulátorem prvotního okouzlení je pak cena – každá nová blyštivá nálepka na víně zpravidla přináší i cenové navýšení. A vzniká tak obrovský prostor pro debaty, zdali váha medailí vyznačených na obalu odpovídá kvalitě obsahu uvnitř lahve a opravňuje tak vinaře či prodejce k zdražování.

   

Novinky brněnských vinoték - červen 2011

Brno, 3. června 2011 - V červnu uvádí na trh svá vína celá řada vinařů. Zpravidla to bývají vzorky z roku minulého, ale objevily se i ročníky starší, vyzrálejší. Za zmínku stojí u nás ještě málo známá odrůda Kerner, jejíž výběr z bobulí od Ampelosu je horkou novinkou Moravské vinotéky. Zajímavostí je i Mistelle de Muscat Juveano vyrobené technologií portských vín, ovšem u nás, na Moravě. Nechejte se proto inspirovat naší červnovou nabídkou a navštivte vaši oblíbenou vinotéku. Vaše hodnocení pak může napovědět i ostatním, zda-li se tip vyplatí.

   

Novinky brněnských vinoték - květen 2011

Brno, 1. května 2011 - Květen je tradičním obdobím pro ochutnávání vín nového ročníku, který právě teď ukazuje svoji sílu po měsících ležení. Stejně tak už ale začíná sezóna svěžích pochoutek stojících na pomezí mezi bílými a červenými víny – tedy vín růžových. Chcete ochutnat nová vína jako jedni z prvních? Nechejte se inspirovat našimi květnovými tipy a navštivte vaši oblíbenou vinotéku. Vaše hodnocení pak může napovědět i ostatním, zda-li se tip vyplatí.

   

Strana 91 z 92