Grand Prix: úspěšný víkend českých jezdců navštívilo 212 tisíc lidí

Brno, 27. srpna 2012 – Grand Prix České republiky na Masarykově okruhu přinesla nejlepší sportovní výsledky pro české jezdce od roku 2007, zároveň došlo ke zlomení dvou traťových rekordů a ustavení jednoho nového pro třídu Moto3. Masarykův okruh za tři dny navštívilo 212 303 diváků. O výsledcích celého závodního víkendu informoval mluvčí Automotodromu Jiří Smetana.

grand_prix_brno

Ve srovnání s rokem 2011 došlo k poklesu počtu návštěvníků přibližně o 26 tisíc. „Trend poklesu počtu diváků je bohužel celosvětový, ostatní okruhy jsou zasaženy ještě víc než Brno. I přes pokles tak zůstává Grand Prix České republiky nejnavštěvovanějším podnikem Mistrovství světa silničních motocyklů a jedinou akcí této sezóny, kde zatím došlo k překonání hranice dvou set tisíc diváků," konstatovala výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

navstevnost1

 

 

Nejvíc diváků přišlo na Masarykův okruh v neděli. Navzdory deštivému ránu se během závodního dne v areálu pohybovalo 139 232 návštěvníků. Sobotní kvalifikace sledovalo 55 447 tisíc osob, páteční tréninky 17 624 lidí. „Věřím, že ti, kteří na Masarykův okruh přišli, byli spokojení. Déšť totiž ustal ještě před začátkem prvního závodu a podmínky na trati byly víceméně ideální," podotkla Ulmanová.

navstevnost2

 navstevnost3

Během víkendu v okolí Masarykova okruhu zaparkovalo podle odhadu Policie ČR 16 100 osobních automobilů, 4770 motocyklů, 91 autobusů a 350 karavanů.


Kontroly odhalily falzifikáty vstupenek

Častěji než v minulých letech se pracovníci ostrahy setkávali s falšovanými vstupenkami na Grand Prix České republiky. Automotodrom Brno zavedl v roce 2012 kontrolu vstupenek prostřednictvím čteček čárových kódů, která stoprocentně vylučuje možnost dostat se na Masarykův okruh i s tím nejzdařilejším padělkem. „Je pravděpodobné, že počet falzifikátů nebude o mnoho větší než v minulých letech. Zatímco dříve ale mohli lidé s kvalitně provedenými falešnými vstupenkami mít šanci na úspěch, při kontrole čtečkami je to vyloučeno," vysvětlil marketingový ředitel Automotodromu Brno Michal Klouda. Automotodrom Brno o zadržení padělků informoval již v sobotu Policii ČR. „Znovu chceme návštěvníky varovat před nákupem vstupenek z druhé ruky. Většina z nich za padělky zaplatila kolem poloviny skutečné hodnoty a o peníze přijdou," podotkl Klouda.

Naopak pokusů o vstup na Masarykův okruh s duplikáty po pátku ubylo. „Lidé, kteří to takto zkoušeli, zřejmě pochopili, že neuspějí. V sobotu jich bylo výrazně méně, v neděli šlo už jen o jednotlivce," doplnil Michal Klouda.

Tři nové rekordy Masarykova okruhu

Hned ve třech kolonkách se budou muset po víkendu přepsat údaje v tabulce traťových rekordů Masarykova okruhu. Dva z nich padly v královské kubatuře MotoGP. „Oba rekordy překonal Jorge Lorenzo. Nejprve v sobotu v kvalifikaci časem 1:55,799 minuty vylepšil absolutní motocyklový rekord Masarykova okruhu, v neděli v závodu pak zlomil i svůj vlastní oficiální rekord trati, který má nově hodnotu 1:56,274 minuty," vypočítává sportovní ředitel Masarykova okruhu Miroslav Bartoš. Úplně novou kolonku dostane v tabulce rekordů kategorie Moto3. Prvním, kdo v ní bude zapsán, je Louis Salom s časem 2:09,659.

Nejúspěšnější víkend čských jezdců za posledních pět let

Velmi kvalitní výkony předvedli na domácí trati čeští jezdci. Už v sobotu zvítězil Karel Hanika v prvním závodu doplňkové šampionátu Red Bull MotoGPRookies Cup. V neděli měli na životní úspěch zaděláno dva čeští jezdci v třídě Moto3. Nejprve všem vyrazil dech Miroslav Popov, který se na vlhké trati dokázal během pár kol propracovat z devětadvacátého místa až na neuvěřitelné druhé místo, o které bojoval s Jakubem Kornfeilem. Popov však po kolizi upadl a na pódiovém umístění se držel Kornfeil. Druhé místo, kterým by na domácí trati vyrovnal už jedenačtyřicet let starý úspěch Bohumila Staši, držel Jakub Kornfeil až do předposledního kola, kdy jej dojela skupina čtyř jezdců. Jim Kornfeil nestačil a skončil na šestém místě. I to je pro něj ale nejlepším výsledkem letošní sezony.

Domácí smůlu prolomil i Karel Abraham, který dokázal obhájit své místo z kvalifikace a dojel na devátém místě. „Po všech těch nepovedených brněnských závodech u mě převládá spokojenost, že se podařilo závod dokončit a navíc na docela solidním umístění. Na druhou stranu jsem trochu naštvanej, protože vím, že jsem měl být o vteřinu na kolo rychlejší. V kvalifikaci jsem to dokázal a nevím, proč to teď nešlo. Nechtěl jsem proto tlačit na pilu, protože tady v Brně se to, alespoň mně, nevyplácí. Každopádně je škoda, že jsem se nechytil jezdců o jednu skupinu dřív. Mohl jsem ten závod jet za Valentinem Rossim nebo třeba proti němu," řekl po závodu Abraham.

foto: kr-jihomoravsky.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...