Politici všech stran odsoudili útok na prezidenta Klause

Brno, 28. září 2012 (MEDIAFAX) - Fatální selhání prezidentovy ochranky. Takový je názor místopředsedy ČSSD Michala Haška na bezprecedentní útok šestadvacetiletého muže, který v pátek odpoledne v Chrastavě na Liberecku vystřelil z airsoftové pistole na prezidenta Václava Klause.

Vaclav-Klaus-a-Ladislav-Jakl-Krystof-Turek

"Útokem na prezidenta republiky jsem šokován. Jakkoliv nemám na některé věci stejný názor jako Václav Klaus, zásadně odmítám násilí v politice," řekl první místopředseda sociální demokracie. Útok na hlavu státu atrapou pistole je podle něj "silná káva a šílená věc".

"Incident bohužel ukázal také na fatální selhání prezidentovy ochranky," dodal Hašek.

Podle poslance Waltra Bartoše (ODS), který byl dlouholetým stranickým kolegou prezidenta, je útok na Klause krajně nevhodný a pobuřující. "Jde snad o určitou formu protestu proti prezidentovi a jeho osobě, která je však za všemi myslitelnými hranicemi a je neúnosná," řekl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že strana se od útoku na prezidenta naprosto distancuje. "S naší politikou je neslučitelné násilí a jakékoli činy s ním spojené, byť jen náznakem, odsuzujeme," dodal Filip.

Podobně reagoval i poslanec LIDEM Jiří Rusnok. "Jednoznačně takové počínání odsuzuji," uvedl. Dodal ale, že útok na prezidenta republiky nelze v žádném případě zlehčovat.

"Bohužel, jde o známku toho, že se v části společnosti zvyšují protidemokratické nálady, které vedou k volání po jednoduchých řešeních. Již nyní se objevují samozvaní mesiáši, kteří nabízejí jednoduchá řešení. Dnešní událost je velkým varováním," uzavřel Rusnok.

Jeho stranická kolegyně Dagmar Navrátilová doplnila, že za útokem na prezidenta může být kampaň levice. "Levice se snaží bez ohledu na důsledky radikalizovat atmosféru v zemi. Připomínám výrok šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila, že je vláda nejhorší od roku 1950. Událost by měla být poučením pro všechny politiky, že vyvolávání nenávisti ve společnosti je cestou do pekel," řekla Navrátilová.

Ochranu prezidenta republiky v Česku zajišťuje speciální útvar policie. Hlavu státu střeží souhrn opatření, který má podle bezpečnostních expertů za cíl "zajištění maximální bezpečnosti prezidenta při současném zachování nutné tolerance vůči chráněné osobě i jejímu okolí".

Bezpečnostní opatření podle nich zároveň nemají neopodstatněně izolovat prezidenta od veřejnosti. Ochrana hlavy státu údajně není rutinní akcí, má se proměňovat podle souhry okolností a má být vysoce flexibilní. Muži z útvaru ochrany prezidenta nemají být příliš vidět, ale musejí být bezpodmínečně vždy v relativní blízkosti prezidenta, "všechno mít na očích a dokázat okamžitě příznivým způsobem zasáhnout do jakýchkoliv zárodků ohrožení nejpřednější osoby státu".

Jiří Nováček, Zuzana Fojčíková, ilustrační foto: Kryštof Turek

Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...