Moravská galerie představí to nejlepší z posledních 20 let českého porcelánu

Brno, 25. října 2022 – Zcela nová díla i nejzajímavější objekty bílého porcelánu za posledních dvacet let představuje Terra Alba – nová vlna českého porcelánu. Jedna z hlavních výstav letošního Designbloku je od 21. října k vidění v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně. Za výběrem děl od více než 25 autorů stojí historik umění Radek Wohlmuth, architektem výstavy je Maxim Velčovský.

UPM TerraAlba tiskovazprava  0001

Maxim Velčovský občas pracuje s porcelánem už třicet let a tento materiál jej stále fascinuje. Ať už pro svou dlouhou historii plnou příběhů nebo vlastnosti, které se umělec snaží při práci využívat. Výstava Terra Alba podle něj reflektuje různé procesy vzniku děl z tohoto materiálu, od návrhů talířů pro lidi postižené Parkinsonovou chorobou až po čistě experimentální objekty formované výbuchem.

„Mým oblíbeným projektem jsou obyčejné hrnky od Gabriela Vacha s fotografiemi, které ,vyvoláváte‘ pitím čaje. Dalším mým oblíbeným dílem je parafráze Antonína Tomáška na kýčovitá zátiší s rybami, ovšem v podobě plastových obalů levitujících na dně moří či řek. Ruská autorka Nonna Lorenz zase reflektuje svůj osud ruského imigranta v Čechách. Na výstavě je důležité odkrývat jednotlivé přístupy a ponořit se do někdy až zdánlivě nevýrazných detailů, které mohou poodhalit na první pohled skryté významy objektu,“ popsal blíže výstavu Maxim Velčovský.

Terra Alba zaostřuje na autorský design, který otevírá témata a nabourává zažité stereotypy v technologii, tvarosloví, dekoru i významovém vyznění. „Vystavená díla podávají také zprávu o naší každodennosti, ve které rezonují, mimo jiné, témata jako ekologie, udržitelnost, inkluze nebo pandemie. Současný autorský porcelán vyvolává emoce a je to zároveň i způsob komunikace,“ nastínil kurátor výstavy Radek Wohlmuth s tím, že některé práce balancují na hranici volného umění.
Těžištěm výstavy je především poslední dekáda a práce, do kterých se propisuje současný stav, kontext, způsoby nakládání s tradicí, ale i aktuální životní pocit.

Výstava Terra Alba se neocitá ve výstavním prostoru Uměleckoprůmyslového muzea v Brně pod lávkami náhodou. „V koncepci našeho projektu Art Design Fashion je tento prostor otevřený pro výstavy postavené na bázi spolupráce se současnými designéry,“ dodává ředitel Moravské galerie Jan Press.

Název Terra Alba s sebou nese charakteristickou bílou barvu. Archaická latina zase dává vědět o dlouhé historii - počátky výroby porcelánu jsou spojeny s dalekou Čínou, odkud se tato luxusní komodita dostávala do Evropy především díky objevitelským výpravám. Hlavním principem je i mapování oborové krajiny.

Zdroj: MG


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...