Fotografie Kurta Bardoše ukazují brněnskou společnost v meziválečném období

Brno, 22. června 2020 – Vila Löw-Beer představí ve své galerii Celnice dílo amatérského fotografa Kurta Bardoše (1914‒1945) z brněnské židovské rodiny, jehož životní příběh skončil v koncentračním táboře Dachau. Snímky pořízené na přelomu 30. a 40. let odráží klasické trendy meziválečné fotografie a téměř zázračně přežily dramatické zvraty 20. století.

galerie celnice vystava fotografii

Výstavu Než se vše změnilo připravenou brněnskou pobočkou Židovského muzea v Praze můžete v galerii Celnice vidět od 17. června až do 6. září 2020. Jejím cílem je vyprávět dějiny zespodu, skrze příběhy běžných lidí, s důrazem na každodennost. Na takových příbězích lze sledovat, kam zavedl československou společnost vývoj politické situace 30. let. „Bardošovy fotky nám k tomu mohou být dokonalým průvodcem. Ukazují společnost v době, kdy bylo zcela přirozené zajít v létě na koupaliště v Židenicích, společně sledovat Velkou cenu, koupit si v trafice Rovnost, stejně jako Brünner Tagblatt… Ale potom se vše změnilo,“ uvedla Táňa Klementová z Židovského muzea v Praze.

Kurt Bardoš se narodil v Brně 16. května 1914 do asimilované židovské rodiny Artura a Käthe Bardošových. Studoval medicínu, ale jeho největším koníčkem byla fotografie. Bardošova rodina následovala osud většiny protektorátních obyvatel označených za Židy. Musela se vystěhovat ze secesního domu Tivoli na Jiráskově ulici do oblasti Zábrdovic vyhrazené Židům. V prosinci 1941 byl Kurt spolu s manželkou Zdenkou, rodiči a sestrou Ilsou deportován do Terezína. Kurt a jeho žena zůstali v Terezíně do podzimu 1944, poté byli deportováni do Osvětimi a rozděleni. Poslední údaj, který lze k osobě Kurta Bardoše dohledat, je pravděpodobné datum jeho úmrtí 19. března 1945.

Kurt bardos fotografie vystavaNěkolik alb s Kurtovými fotografiemi, která byla před transportem uschována u přátel, si přeživší příbuzní ponechali jako památku. Alba s nimi putovala z Brna do severních Čech, potom až do Izraele a později zpět do Evropy, do Vídně. S laskavým souhlasem Kurtovy neteře Zuzany byly za účelem putovní výstavy Než se vše změnilo pořízeny kopie výběru přibližně 80 fotografií. Ty si nyní můžete prohlédnout ve volně přístupné galerii Celnice, otevřená je denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin. Ve středu 2. září v 17 hodin se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...