Na Flédě se představí holandští experimentátoři De Staat

Brno, 27. ledna 2017 - Na Flédu konečně zavítá špička holandské alternativní scény DE STAAT. Kapela, která kombinuje hard rock a elektronickou taneční hudbu, vystoupí v klubu 30. ledna v rámci turné k novému albu „O“. Příznivci nadžánrových fúzí se mohou těšit na živelné vystoupení a nepředvídatelný projev uhrančivého frontmana Torre Florima, který si během letošní festivalové sezóny podmanil posluchače napříč Evropou. Holandské experimentátory uvede belgické indie trio Zimmerman pod vedením Simona Casiera.

de staat fléda

De Staat nejsou na evropské scéně žádnými nováčky. Za dobu své existence (od roku 2006) natočili čtyři studiová alba. Aktuální O (2016) s jednoduchým, avšak významově bohatým titulem vychází ze všudypřítomné symboliky kruhu. "Kruh se projevuje v každém aspektu alba. Nahrávalo se v kruhu, písmeno O se zdá být prázdné, ale obsahuje všechny významy, představuje nekonečno, neustále se opakující děj. I naše skladby jsou repetitivní, dá se říct, že nikdy nekončí,“ vysvětluje frontman De Staat Torre Florim. V červnu 2016 na festivalu Pinkpop sestoupil Torre během hymnické písně Witch Doctor do kotle fanoušků pod pódiem a začal zběsile dirigovat dav jako šílený šaman nebo Pán prstenu ovládající zmanipulované masy. Lidé ho obstoupili a po vzoru videoklipu tančili kolem něj v kruzích jako v hypnotickém rituálním tanci.

Tvorba De Staat prochází neustálým vývojem. Mnoha cenami ověnčené debutové album Wait for Evolution (2009) se dá ještě považovat za klasickou rockovou nahrávku, zatímco druhá deska Machinery (2011) už těží z nevyčerpatelného rejstříku industriální hudby. Třetí album I_CON (2013) obohacuje kapela vlastní verzí elektro-popu.

„De Staat jsou žánrově neuchopitelní, v jejich podání se každá skladba stává prostorem pro experiment. Od počáteční fáze hard rockově ostrých kytarových riffů se posunuli k eklektickému a zajímavějšímu hard discu posílenému výraznou dynamikou funkových syntezátorů. Výsledný mix doplňují nevšední a provokativní texty Torre Florima a specifický smysl pro humor, který se projevuje mimo jiné v kontroverzních a extrémních videoklipech“, říká Marie Butula Cichá, dramaturgyně klubu Fléda.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...