Moderní umění z přelomu století v Adam Gallery

Brno, 26. února 2015 - Nejucelenější soubor obrazů, který namalovali čeští malíři v průběhu desetiletí 1995–2005, bude až do května vystavovat brněnská Adam Gallery. Své výtvory předvede 24 českých umělců, chybět nebudou díla Jiřího Černického, Jakuba Špaňhela, Milana Saláka či Petra Písaříka.

richard adam gallery

„Asi nejvýznamnějším cyklem z poloviny 90. let vůbec jsou díla Tygřice, Křik a Smrt na měsíci - tři pruhované obrazy Jiřího Černického z roku 1995, ve kterých reaguje na svůj pobyt v Africe a zářivou barevnost tamního světa,“ uvedl umělecký ředitel galerie Richard Adam.

Instalace je provedena způsobem malíř po malíři a galerie vystaví pouze díla ze své sbírky. „Je natolik rozsáhlá a kompletní, že může reprezentativním způsobem představit malbu, která vznikla zhruba v letech 1995−2005. Sběratelé, kteří se zaměřovali na umění osmdesátých let, devadesátá léta už nesbírali. A nová generace sběratelů, jak s oblibou říkám, se ještě nenarodila,“ dodal Richard Adam.

Výstava se může pyšnit bohatým doprovodným programem, který bude mít podobu ateliérů pro děti, komentovaných prohlídek, přednášek či workshopů pro dospělé, kde se zájemci potkají s některými vystavujícími umělci.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...