Ve studiu Marta uvedou slavnou Lorcovu Pláňku

Brno, 11. prosince 2014 - Básnické drama Pláňka od Federica Garcíi Lorcy se stane další novinkou brněnského studia Marta. Činoherní scéna Divadelní fakulty JAMU titul v překladu Antonína Přidala a režii Gabriely Krečmerové uvede v neděli 14. prosince v 19 hodin. První reprízy jsou na programu následující dva dny ve stejném čase.

JAMU tereza slavkovska

Drásavý příběh mladé ženy vášnivě toužící po dítěti napsal známý španělský dramatik v roce 1934 a patří do Lorcova vrcholného tvůrčího období.  „Hra byla napsána před osmdesáti lety, přesto naše motivace k její volbě vycházela z přesvědčení, že text obsahuje téma, které svou aktuálností dokáže dnešního diváka oslovit. V době, kdy dochází k výrazným změnám v pojetí rodičovství, kdy založení rodiny získává v hodnotové hierarchii partnerských dvojic zcela novou pozici, cítíme potřebu představit publiku příběh manželského páru, který musí čelit jedné z nejzávažnějších zkoušek – marné snaze počít dítě,“ poznamenal dramaturg inscenace Adam Gold. Hlavní hrdinka je totiž nucena bojovat nejen se svou neplodností, ale i s neláskou svého manžela Juana a falešnou morálkou vesnice.

Poetický jazyk, písňový rytmus lidových romancí a vášnivého flamenca, "vůně" španělského venkova tvoří další matérie Lorcovy hry. Přesto nebylo cílem inscenátorů zdůraznit španělské prostředí. „Něco z tohoto světa se ale muselo v naší inscenaci nutně objevit. Došlo ke zhudebnění některých motivů z lyrických pasáží Lorcova textu, avšak nevycházíme ze španělských rytmů,“ uvedla režisérka Gabriela Krečmerová, která je zároveň autorkou hudby. Práce s rytmem podle ní bude v inscenaci důležitým prvkem, stejně jako tanec a zpěv. „Protože se nevážeme striktně k atmosféře španělského venkova, mohli jsme akcentovat i motivy, které text podle nás přibližují k dnešku - motivy neporozumění, osudového minutí, samoty či izolace,“ dodala Krečmerová.

Oba tvůrci vidí příběh nešťastné Pláňky jako nadčasový a scénický svět nové studentské inscenace tedy není spojen s určitou dobou ani místem. Inscenace by, jak míní dramaturg Gold, měla být výpovědí o partnerském vztahu, který je vystaven důsledkům neúspěšné snahy počít dítě. „Chceme předváděný rozklad vztahu vztáhnout ke (dnes) rostoucímu počtu případů, kdy se soužití rozpadá na základě enormního tlaku, který vyvěrá z marné snahy počít dítě. Hodláme především poukázat na stav, s nímž se páry, které odkládají početí dítěte, musí vypořádávat,“ doplnil.

Hra skýtá bohaté herecké příležitosti především pro dámskou část souboru. V hlavní ženské roli se představí Tereza Slavkovská. Ani mladí herci ale nezůstanou stranou. Studenty čtvrtého ročníku činoherního herectví dokonce v roli Juana podpoří profesionální herec Luboš Stárek, který v inscenaci vystupuje jako host. Zhruba devadesátiminutové představení dotvářela výpravou a kostýmy Jitka Fleislebr. O pohybovou spolupráci se postaral David Strnad.

Zdroj a foto: JAMU


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...