S legendami glam rocku Smokie si v Brně zahrají pražští J!Scream

Brno, 11. února 2014 - Britští Smokie, legendy pop rocku 70. a 80. let, kteří se po třech letech 17. února vrátí do brněnské Haly Vodova, nebudou jedinou zajímavou kapelou, kterou ten večer diváci uvidí. Pořadatelé se rozhodli dát šanci některé mladé perspektivní kapele, aby si okusila, jaké to je stát na pódiu před tisícovkami diváků po boku zkušených hvězd.

Smokie-Black-01 small

Pavel Tesař z pořádající agentury Brnokoncert k tomu říká: "Jsme rádi, že na naši výzvu zareagovala řada zajímavých kapel. V soutěži nakonec u porotců zvítězili pražští J!Scream, nadupaná pětičlenná kytarovka, která je blízká třeba takovým The Hives," a dodává: "Těšíme se, že kombinace mladých rockerů s legendami Smokie přinese návštěvníkům večer plný pěkné a energické muziky. Rock'n'roll je totiž jen jeden..."

Otcové glam rocku Smokie, známí svým upřímným vztahem k fanouškům, potěšením a radostí, s níž sází do publika prověřené hity a melodie, tak dají prostor začínající kapele, plné entuziasmu a energie. Brněnský koncert potěší jistě všechny generace posluchačů, kterým konvenuje jak přímočarý rockový tah na bránu, tak propracovaná píseň s výrazným melodickým nápadem.

Koncert Smokie s předskokany J!SCream se uskuteční v brněnské Hale Vodova v pondělí 17. února 2014 od 19:00 hodin. Vstupenky v ceně od 749 Kč jsou exkluzivně v síti Ticketpro, kde je aktuálně v prodeji i omezená edice vstupenek na stání za 500 Kč.

Šedesátá léta přinesla do hudby vzrušení, energii a pestrobarevnost. Kromě samozřejmých otců zakladatelů The Beatles je na místě připomenout si třeba jejich souputníky Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich, či o málo později vzniklé The Hollies nebo americké následovníky Beatles The Monkees. Tito a mnozí další vytvořili podhoubí, z nějž vzešly pozdější hvězdy glam rocku a melodického pop rocku, mezi něž bezesporu patří i Smokie.

Začátky Smokie sahají přesně do poloviny 60. let, kdy se na dvoře gymnázia v Bradfordu v britském hrabství West Yorkshire setkávají spolužáci Terry Uttley, Alan Silson a Chris Norman, aby založili první skupinu The Yen. Následovala řada dalších variací kapel s různými jmény jako The Elizabethans nebo Kindness. Až rok 1975 přinesl radikální změnu a spojení s producenty Mikem Chapmanem a Nickem Chinnem přineslo raketový start na hitparádové pozice.  Písnička If You Think You Know How To Love Me dosáhla na třetí příčku britské hitparády a na celém světě se jí prodaly milióny kusů. Pět let jezdili Chris, Terry, Alan s Petem Spencerem za bicími po světě, všude sbírali zlaté a platinové desky a koncertní úspěchy. Písničky Don't Play Your Rock 'n' Roll To Me, Living Next Door To Alice nebo Oh Carol jsou dodnes hity, jejichž povedené a vemlouvavé melodie mají v uších generace posluchačů.

Po odchodu Chrise Normana na sólovou dráhu kapela vystupovala se zpěvákem Alanem Bartonem až do roku 1995, kdy při tragické nehodě tourbusu frontman zahynul, Terry Uttley a Alan Silson byli těžce zraněni. I díky podpoře fanoušků se pak kapela po tragické ráně rozhodla pokračovat a od roku 1996 hraje ve stálé sestavě Mike Craft - zpěv, kytara; Mick McConnell - kytara, zpěv; Terry Uttley - basová kytara, zpěv; Steve Pinnell - bicí; Martin Bullard - klávesové nástroje. Kromě Evropy je znají a nadšeně vítají diváci v Jihoafrické republice, Austrálii, ale také v Číně, Rusku či Mongolsku. A své pověsti jistě dostojí i v Brně.


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...