Ples v opeře ovládne doba alžbětinská, přijede i Jan Tříska a Christopher Lambert

Brno, 16. ledna 2014 - Neopakovatelný zážitek vás čeká v sobotu 18. ledna 2014. Ten den se v brněnském Mahenově divadle koná Ples v opeře Brno 2014, který oslaví půlkulaté výročí. Je to už popáté, kdy budou úchvatné prostory brněnského Mahenova divadla hostit výjimečnou událost, která bude bezpochyby vrcholem plesové sezony nejen v Brně, ale i v České republice. Účast na plese potvrdili i hvězdní herci Jan Tříska a Christopher Lambert.

Ples v opere brno

Jelikož má v sobě číslo pět z numerologického pohledu hravost s neskonalou vášní a nadcházející rok bude ve znamení Williama Shakespeara, od jehož narození uplyne 450 let, ponese se Ples v opeře Brno 2014 v duchu anglického básníka a dramatika, který tvořil v období označovaném jako alžbětinská doba či zlatý věk Anglie. Právě za vlády královny Alžběty I. se totiž začala v Anglii rozvíjet řemesla, obchod, vzdělanost a kultura, zejména pak anglická literatura a divadlo.

Možná se vám může na první pohled zdát, že alžbětinská doba, kdy na trůně seděla královna Alžběta I., byla poněkud temná. Není divu, protože se psalo 16. století a ve městech vládla ponurá atmosféra. Ale i v temné a mlhou pokryté době se našla světla, která zmíněné období prozářila. A nebyl to jen William Shakespeare, ale i Christopher Marlow, který byl po Shakespearovi největší anglický dramatik alžbětinského období. Jeho hry zobrazují titánksé hrdiny, které hubí jejich vlastní ctižádost a vášnivost. Byl mistrem zápletky, dialogu a psychologie postav. Jako první dramaticky zpracoval roku faustovu legendu v díle The Tragical History of the Life and Death of Doctor Faustus (Tragická historie o doktoru Faustovi).

Zpátky ale k autorovi, který je mezi milovníky divadla známější. Nejpopulárnějším dílem Williama Shakespeara je bezpochyby jeho milostná tragédie Romeo a Julie. Příběh nešťastné lásky se dočkal mnoha uměleckých podob. Kromě divadelní hry byla tragédie zfilmována a ruský skladatel Sergej Prokofjev ztvárnil na toto téma i balet. Světovou premiéru měl balet Romeo a Julie právě v Brně, a to díky úsilí baletního mistra Iva Váni Psoty.

PROGRAM PLESU V OPEŘE BRNO 2014:

Večerem provází: Maroš Kramár

19.00 – OTEVŘENÍ BUDOVY

ZAHAJOVACÍ FANFÁRY
Zahájení plesu bude oznámeno trubači, kteří třikrát pozvou hosty do sálu troubením fanfár

Alžbětinská noc

Předtančení na hudební koláž inspirovanou shakespearovskou dobou zatančí studenti Taneční konzervatoře Brno pod choreografickým vedením Hany Litterové.

Jan Tříska
součástí  úvodního předtančení je vystoupení herce Jana Třísky, který přednese Sonet 18 Williama Shakespeara v překladu Martina Hilského

Přivítání hostů

Zahajovací znělka plesu
Oficiální zahájení Plesu v opeře Brno 2014 znělkou plesu GRAN BALLO, kterou výhradně pro tuto příležitost složil italský skladatel Matteo Musumeci v roce 2013.

Hudební přípitek Andrey Kalivodové
Mezzosopranistka Andrea Kalivodová přednese Habaneru z opery Carmen

21.00 – CLASSIC TIME

První část večera je věnována klasickým plesovým tancům, hosty doprovodí Plesový orchestr Národního divadla pod vedením dirigenta Jakuba Kleckera a Top Band Jana Smolíka. Obě tělesa se budou až do půlnoci na jevišti střídat v pravidelných intervalech.

Plesový orchestr Národního divadla Brno a Jakub Klecker / BALL ORCHESTRA OF NATIONAL THEATER BRNO AND  JAKUB KLECKER

Top Band Jana Smolíka / TOP BAND OF JAN SMOLIK
Orchestr založený v roce 1992 s repertoárem všech hudebních stylů a žánrů, který doprovází řadu hvězd české pop music. Hudebníci Top Bandu patří mezi absolutní špičky, jejich domovskou scénou je Hudební divadlo v Karlíně.

00.20 – SALVE SHAKESPEARE

Přehlídka kostýmů s překvapením večera, v nichž se představí historické osobnosti Alžbětinské doby v čele s císařem Rudolfem II. a královnou Alžbětou. Následují dvorní dámy, ze kterých se „svléknou“ kurtizány, alchymisté, Sirael, hvězdáři, Johannes Kepler, Magister Kelley, Romeo, Julie, Marie Stuartovna, kat, Alžběta I., Cardinal Richelieu, 3 mušketýři, Macbeth, Lady Macbeth, Hamlet, Ofelie, Otello a Desdemona

00.40 – SWING TIME

ONDŘEJ HAVELKA A MELODY MAKERS
Hudební těleso zabývající se interpretací populární hudby z období raného a vrcholného swingu od počátku 30. let minulého století. Repertoár zahrnuje skladby širokého žánrového spektra, sweet and hot, od hollywoodských muzikálů až po vrcholná čísla swingových big-bandů.

01.40 – CHARITY FINALE

Vyhlášení charitativní sbírky, jejíž výtěžek získá nadační fond NIKÉ

02.00 – POP MUSIC TIME

THE BACKWARDS
Košická kapela, která se věnuje hudbě své nejoblíbenější skupiny The Beatles. V březnu 2003 se skupina zúčastnila Beatlefestu v USA a za ohlušujícícho řevu fanoušků i silné konkurence čítající 44 kapel získali první místo.

DJ MAREK BERGER & JAN KNETTIG
O reprodukovanou hudbu se v závěru večera postará profesionální DJ, moderátor a člen Akademie populární hudby Marek Berger, který je zároveň ředitelem dvou regionálních rozhlasových stanic, Rádia Rubi a Rádia Haná Olomouc. Na housle doprovází Jan Knettig, vítěz soutěže Solo&Enselmble Wisconsin, USA 2011, kategorie celkový vítěz a ukázkový výkon. Knettig je také vítěz soutěže VŠE hledá talent 2013.

Zdroj a foto: Plesvoperebrno.cz


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...