Komorní opera JAMU se poprvé představí v novém Divadle na Orlí

Brno, 16. listopadu 2012 - Dva operní kusy v jednom večeru uvedou studenti brněnské Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) v nedávno otevřeném Divadle na Orlí. V den státního svátku 17. listopadu se zde v 19 hodin uskuteční premiéra jednoaktové opery Evropská turistika skladatele Josefa Berga a pouze sedmnáctiminutové opery Kráska a Zvíře skladatele Miloslava Ištvana.

komorni-opera-istvan-jamu-brno-divadlo-na-orli

Půjde tak o vůbec první provedení operní inscenace v novém školním divadle akademie.  Studenti JAMU se tímto premiérovým projektem připojí k programu Mezinárodního festivalu Janáček Brno 2012, který začal o den dříve.

Evropská turistika je jednou z trojice komorních oper Josefa Berga zabývající se protiválečnou tématikou. Její rytmicky pestrá hudba čerpá z různých hudebních žánrů. Je předepsána pouze pro šest sólových pěvců a šest melodických nástrojů se soupravou bicích. Formou autor přímo reaguje na pojetí hudebního divadla Bertolta Brechta.

Dramatický děj se opírá o přirozené napětí mezi ideologií a obyčejnými lidmi. Zobrazuje vpád německého vojska do Francie pod záminkou poznávací exkurze a zároveň na spolkovém vojáku Karlovi ukazuje následky střetu výše zmíněných sfér. „Děsivá absurdnost válečné brutality se přelévá v groteskní absurdnost lidské malosti a současnému divákovi klade otázku, zda není v divadle života jen loutkou, jejíž vodiči se při hře náramně baví“, říká režisér Tomáš Pilař.

Kráska a Zvíře vytvořená Miloslavem Ištvanem je reakcí na smrt Josefa Berga a Františka Hrubína. Libreto vycházející z dramatu Františka Hrubína je koncentrováno do pouhé strany textu svěřené zpěvnímu barytonu a dvěma recitátorům. Dle slov skladatele je hudba této opery vystavěna na půdorysu ticha, nezvykle pro Ištvana je instrumentována pouze smyčcovými a dřevěnými nástroji s celestou bez použití bicích.

Všem známý pohádkový příběh o Krásce a Netvorovi je zpracován do sedmi obrazů vykreslujících jejich vzájemný vztah. Netvor se postupně skrze lásku mění v člověka, ale s každým okamžikem, kdy přijde o část svého zvířecího já, postupně umírá. „Každý z nás má svoji třináctou komnatu, kterou musí chránit před pohledem druhých, protože její prozrazení vede k nezvratné změně v mezilidských vztazích.“ vysvětluje režisér Tomáš Pilař.

Další reprízy jedinečného večera o dvou operních aktovkách se uskuteční 21. listopadu 2012 v rámci festivalu Janáček Brno 2012, dále pak ve dnech 19. a 23. listopadu 2012, vždy od 19 hodin Vstupenky na představení je možné rezervovat na emailové adrese: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Zdroj: JAMU


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...