Talk show Tomáše Matonohy od září každý čtvrtek na ČT2

Brno, 23. srpna 2012 - Tak trochu jiná talk show Tomáše Matonohy a jeho hostů na prknech brněnského divadla Reduta míří na televizní obrazovky. Od šestého září 2012 můžete show populárního herce sledovat každý čtvrtek ve 21.05 na programu ČT2.

NA-FORBINE-TM

Na forbíně TM představuje původní zábavnou, lehce alternativní talk show, jejímž moderátorem je úspěšný herec, bavič a brněnský rodák Tomáš Matonoha. Ten si zve pro každý večer vždy dva hosty z oblasti šoubyznysu, kultury nebo sportu. Každý díl pořadu má přitom svůj originální tematický leitmotiv. Formát vychází z původního konceptu divadelní talk show, jejímž dějištěm se před dvěma lety stalo nově zrekonstruované brněnské divadlo Reduta. Televizní verze je výsledkem toho nejlepšího z více než hodinového představení.

Od již etablovaných talk show České televize se tento formát liší zejména tím, že propojuje prvky více žánrů. Součástí každého představení jsou totiž nejen rozhovory, ale Tomáš Matonoha své hosty strhává zároveň ke skečům, improvizacím či humorným scénkám. Jejich součástí se přitom často stává i Tomáš Matonoha sám. Každý 40minutový díl pořadu provází živá klavírní hudba, případně taneční či jiná čísla.

„Vzniká tak originální, atraktivní a dynamický tvar, který divákovi nabízí chytrou a nevtíravou zábavu, vymykající se tradičním zábavným televizním formátům“ říká dramaturgyně Svatava Šenková. Partnerem Tomáše Matonohy a zároveň jakýmsi protipólem jeho energické osobnosti na jevišti je klavírista Zdeněk Král, který zajišťuje po dobu představení hudební vstupy. „Král je na jedné straně lehce plaše působícím muzikantem, na straně druhé dokáže pohotově reagovat na dění na scéně,“ prozrazuje dramaturgyně a dodává: „Tu a tam aktivně vstupuje do děje a je postavou v pozadí, která věci dokáže posouvat do nečekané polohy, z čehož následně vznikají divácky atraktivní situace.“

Cílem tvůrců není odehrát představení v „nějakém“ prostoru, ale naopak maximálně těžit z autentické divadelní atmosféry. Důležitou roli přitom sehrává vlastní publikum. Tomáš Matonoha je často bezprostředně oslovuje, navíc diváci v sále mají možnost psát během představení SMS otázky pro hosty, na které v závěru pořadu hosté odpovídají.  „Divadelní prostředí dává pořadu svébytnou poetiku odlišnou od standardního televizního studia,“ uzavírá Svatava Šenková. 

Podstatným prvkem, který je součástí původní divadelní koncepce pořadu, je účast domácích vinařů (víno jako charakteristické téma moravského regionu a taky rekvizita používaná coby leitmotiv některých situací na forbíně). Vinař přichází vždy v úvodu každého pořadu, aby hostil účinkující tradičním moravským vínem, zároveň s ním Tomáš Matonoha vede krátký rozhovor na téma víno. Diváci se tak mohou zábavnou formou dozvídat zajímavosti ze zákulisí vinařství.

Zdroj: ČT


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...